hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Talán a glutén a vétkes

Folyik a diabetes okának kutatása

A gabonapelyhekben található glutén összefüggésben állhat az 1-es típusú diabetes kialakulásával. A cukorbetegség létrejöttét az is befolyásolhatja, hogy mikor térünk át a csecsemő szilárd étellel történő táplálására.

Tudjuk, hogy az 1-es típusú diabetesben szenvedőknél genetikai hajlam áll a betegség hátterében, de a manifesztációját kiváltó külső tényezőt máig sem sikerült meghatározni – kommentálta a Journal of the American Medical Association október elsejei számában megjelent közleményt Anthony Horton, a New York-i Juvenile Diabetes Research Foundation munkatársa. Nem tudjuk, hogy a tehéntejfehérjének vagy a búzalisztben – így a gyerekek által fogyasztott gabonapehelyben is – megtalálható gluténnek van-e rá hatása, de ha igen, akkor az említett tanulmányok szerint inkább a glutén a felelős.

Az első tanulmány szerzői 1183 olyan amerikai gyermek étrendjét és laboreredményeit vizsgálták meg, akiknél fennáll az 1-es típusú diabetes veszélye. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál a cukorbetegségre genetikailag hajlamos kisgyermekeknél, akik néhány hónapos koruktól gabonapelyheket is kaptak, nagyobb volt a hasnyálmirigy szigetsejtjeivel szembeni ellenanyagok kialakulásának kockázata. Az sem mindegy, hogy hány hónapos kortól kapott helyet az étrendben a glutén. Azok körében, akik négy hónapos koruk előtt kaptak glutént tartalmazó gabonapelyhet, négyszeresnek találták az autoimmunitás kialakulásának veszélyét, akik viszont csak hét hónapos korukban vagy később találkoztak vele, ötszörös veszélynek voltak kitéve. A viszonyítási alapot mindkét csoport esetében 4–6 hónapos, negatív családi anamnézisű csecsemők képezték, mivel az Egyesült Államokban ebben a korban javasolják a szilárd ételek bevezetését, amelyek között fő helyen állnak a gabonapelyhek. Azt is megfigyelték, hogy ha a gabonapehellyel való táplálás elkezdésekor az anya még szoptatja a gyermeket, akkor csökken az autoimmunitás veszélye.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Nagy Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés