hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Szűrőbuszok: egy év csúszás után sem készültek el

Évente 2200 magyar nő hal meg mellrák miatt. Hiába az ígéretek: a szűrőbuszoknak a kitolt határidő ellenére is csak egy része készült el, a megrendelő pedig titkolózik, írja a 24.hu.

Legalább négy mammográfiás szűrőbusz még mindig nem készült el abból a tíz megrendelt járműből, amelyeket tavaly júliusig kellett volna leszállítani a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság számára, az egyetlen időben elkészült busz ügyében indult nyomozást pedig a rendőrség lezárta — tudta meg a 24.hu.

Fontos, hogy házhoz vigyük a szűréseket — erről beszélt tavaly márciusban Rétvári Bence, az Emberi Erőfőrrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Vácon. Az ünneplésre az adott okot, hogy a településre érkezett egy általános célú szűrőbusz, ez alkalomból pedig a választókerület országgyűlési képviselőjeként Rétvári sajtótájékoztatót tartott. Az  MTI beszámolója szerint a fideszes politikus hangsúlyozta: fontos, hogy azokon az 5000 fő alatti településeken is igénybe vehetők legyenek szűrővizsgálatok, ahonnan az emberek nehezebben vagy kisebb hajlandósággal utaznak el különböző szűrésekre. Egy igazán jó híre is volt szavazóinak. Mint mondta: tíz általános és tíz mammográfiás szűrőbusz indul el a napokban.

A mammográfiás szűrőbuszok azonban nem indultak útnak. Sőt: megmagyarázhatatlan, hogy az államtitkár hogyan tehetett ígéretet tíz új járműre, amikor ebben az időszakban már világos volt, hogy a vállalt határidőre, 2018. július 18-ára a tíz megrendelt mobil szűrőállomás közül mindössze egy készül el időben.

Ráadásul az átadás után ez az egy is köddé vált. A Zoom.hu tavalyi cikke szerint az egyetlen, elkészült szűrőbusz ügyében a rendőrség csalás miatt, ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. A feljelentés szerint a busz alvázszámát megváltoztatták, a kilométerórát lenullázták, a jármű valójában nem új, csak átalakított, már futott 40 ezer kilométert a BKV-nál. A lap megszerezte az információkat alátámasztó fotókat is. A feljelentésben többek között az állt, hogy a szűrőbusz üzemanyag-betöltő ajtaján rajta van a plomba, amilyet csak a BKV használ, belseje több helyen BKV-kék, ugyanaz a motor van bennük, ugyanazzal a motorszámmal, ráadásul az egyéb főegységek alapján is beazonosítható, hogy egy átalakított BKV-buszt adtak el újként.

Mindez azonban nem bizonyult elegendőnek. Kérdésünkre a Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte, hogy a nyomozást 2019. július 15-én, bizonyítottság hiányában lezárták.

További részletek

(forrás: 24.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink