hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Szuperkórházak telephely-összevonásokkal?

Telephely-összevonásokkal oldaná meg a kormány a szuperkórházak működését – a miniszteri biztos szerint. Ráadásul a másik 3 szuperkórház üzemeltetése is kérdéses, közölte a Hír TV.

Budán nem volt egyszerű a két szuperkórház kijelölése. A kormány egy új centrum megépítése mellett döntött. 60 milliárdba kerülhet a megépítése az M1-es, M7-es találkozásánál, Dobogón. A területet egy fideszes vállalkozó családjától és cégétől kell megvásárolni.

A szakma szerint inkább a Tétényi úti kórházat kellene fejleszteni, az új intézmény mellett nem látnak érveket.

Alkalmas-e Dobogó arra, hogy ott szuperkórház épüljön?
– Hát amennyiben telekspekulánsként viszonyulok a kérdéséhez, akkor arra kiválóan alkalmas. Más érvet, észérvet, szakmai érvet, gazdasági érvet nem hallottam ennek a helyszínnek a védelmében – mondta Kincses Gyula, az Alternatíva Kör egészségügyi szakértője.

A kórházfejlesztések előkészítéséért felelős miniszteri biztos is elismeri, hogy a szakma a Tétényi mellett döntött volna. „A mi szakmai álláspontunk az volt, hogy a Szent Imre Kórház mellett – ami nem olyan régen, egy uniós forrásból is részben felújított, és a területe is többé-kevésbé alkalmas lett volna rá – el tudtuk volna képzelni a harmadik centrumot, hasonlóan a másik kettőhöz. A kormány döntése az, hogy egy ilyen – a bécsihez, vagy tudnék még egy jó pár európai példát mondani, amit az építészek nagyon jól ismernek –,  kompromisszumok nélküli, nagy volumenű, tényleg jó értelemben véve látványos, kompromisszumoktól mentes centrumot hozzunk létre” – fejtette ki Cserháti Péter.

Észak-Buda ellátására közben továbbra sincs megoldás, amíg meg nem épül az M0-s körgyűrű északi szakasza, erre pedig 2020-ig biztosan várni kell. Ráadásul a másik három szuperkórház üzemeltetése is kérdéses.

A kórházfejlesztések előkészítéséért felelős miniszteri biztos sem ígér többletkapacitást. Szerinte a szuperkórházak működtetését telephely-összevonásokkal fogják megoldani, közli a lap.

(forrás: Hír TV)
hirdetés

Könyveink