hirdetés
2023. március. 22., szerda - Beáta, Izolda.
hirdetés

Sztrájktárgyalást kezdeményeznek a szakdolgozók

Sztrájktárgyalást kezdeményeznek az egészségügyi dolgozók a kormánnyal – közölte a 24.hu-val Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke.

Szakmai egyeztetésre gyűltek össze az egészségügyi szakdolgozók csütörtökön, hogy megvitassák az egészségügyben történt változásokat és a bérkérdést. Az utóbbi téma sarkalatos pontja volt a zártkörű eseménynek, mert egy év végi rendelet szerint nem januártól, hanem csak júliustól kapnak béremelést a szakdolgozók, emlékeztet a lap. A kétlépcsős béremelés üteme felháborodást váltott ki a szakdolgozók között, mert valójában az emelés éves szinten mindössze 10–12 százalékos, a jelenleg 20 százalék feletti inflációt sem kompenzáló növekedést jelent. Ezt bérfelzárkóztatásnak sem lehet nevezni, mondta a lapnak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke, aki hozzátette: sztrájktárgyalást kezdeményeznek a kormánnyal.

A törvény szerint sztrájktárgyalást a kormánnyal való megállapodás alapján lehet folytatni, és meg kell állapodni az elégséges szolgáltatásokban. Már most több helyen olyan kevés a szakdolgozó, hogy alig lehet biztosítani a minimális szolgáltatást is. Ha erre jön még a sztrájk, akkor a betegeknek biztosan nagyon sokat kell majd várniuk egyes ellátásokra, és Soós Adrianna azt is elképzelhetőnek tartja, hogy szabadságon lévő egészségügyi dolgozókat kell behívni, hogy a tiltakozó akció esetén biztosítani lehessen az elégséges szolgáltatást, amelyről a sztrájktárgyalás során egyeznek meg.

Akkor állnak bele bármilyen tiltakozó akcióba, ha ahhoz a FESZ tagjainak legalább 10 százaléka előzetes nyilatkozatban csatlakozik. Az elnök elmondta azt is, készül a szakszervezet tagjai között egy felmérés, amelyet a napokban zárnak le, de már most látszik, hogy az eddig válaszolók 30 százaléka más munkahelyet keresne itthon vagy külföldön.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: 24.hu)
hirdetés
hirdetés

Könyveink