hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Szövődményekkel járó kisülések

A perfúzió változik, a megítélés nem

Szabad-e gabapentin-kezelés mellett szoptatni, gyakoribb-e gyermekkori epilepsziában a hiperhomociszteinémia, hogyan hat a gyógyszerrezisztens epilepszia kezelésére a ketogén diéta? Az epilepsziával élők napja (február 14.) alkalmából e rég felmerült szakmai kérdésekre az utóbbi hónapokban született válaszokat gyűjtöttük össze.
Hagyományos EEG-vel nem lehet az agy mélyebb régióiban, például a hippokampuszban (HIP) lokalizáltan zajló rohamokat észlelni. Ilyen esetekben eddig csak invazív módon, például szubdurális vagy intraparenchimális elektródokkal lehetett információt kapni a temporális lebenyre korlátozódó epilepszia HIP-ben zajló történéseiről.
Egy esseni munkacsoport célja egy közvetett diagnosztikai módszer kidolgozása volt (Epilepsia 2005;46:1943–1949). Az agyi véráramlás HIP-ben zajló rohamok miatt bekövetkező változását elemezték speciális kontrasztanyagos MR-rel, a temporális lebenyre korlátozódó fokális epilepsziában és a parietális lebenyt érintő epilepsziában szenvedő betegeknél. Kiderült, hogy rohamok alatt a HIP perfúziója fokozott, míg posztiktálisan az alapértékhez képest 25–40 százalékkal csökkent. Ez szorosan összefügghet a HIPben rohamok alatt zajló, a rohamot követően megszűnő neuronkisülésekkel. A parahippokampális girusz (PHG) esetében a HIPnél észlelt jelenség fordítottját észlelték; itt a roham után nőtt a perfúzió. Ennek oka valószínűleg az, hogy ezen a területen a HIP-ben zajló rohamot követően a metabolizmus fokozott. Más agyterületeken számottevő változást nem tudtak igazolni.
A speciális MR-vizsgálat alkalmas lehet a fokális temporális epilepszia nem invazív kimutatására, azonban rutinszerű alkalmazása előtt további méréseket kell végezni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. VÁSÁRHELYI BARNA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés