hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Szorgalmazza a maszkviselést a HGYE

Fokozott óvatosságra int és a maszkviselésre ösztönöz a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Havasi Katalin a Népszava szerint.

Az iskolaév indulásával a higiéniai szabályok fokozott betartására kéri a szülőket és a diákokat is a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE), melynek elnöke, Havasi Katalin a Népszavának nyilatkozva arra is figyelmeztetett: a koronavírus delta variánsa fokozott fertőzőképességű, így nagyon gyorsan képes terjedni, a gyerekek, kamaszok pedig nagy szerepet játszhatnak a vírus tünetmentes átadásában.

– Akár naponta többszöri, nagyon alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre kell buzdítani a gyerekeket, a kisebbeknél pedig arra is ügyelni kell, hogy közösségben például ne igyanak, egyenek egymás italából, ételéből. A szülőket arra is kérjük, náthás, köhögő gyereket még enyhe tünetekkel se engedjenek iskolába – mondta Havasi Katalin.

A HGYE elnöke fontosnak tartja a 12-17 éves korosztály koronavírus elleni védőoltását is, amelyre júniustól lehet regisztrálni, illetve ezen a héten az iskolákban is megkaphatják, akik igényelték. A kormány tájékoztatása szerint az iskolai oltásokra 48 ezer diákot regisztráltak a szülők, a nyár folyamán pedig kicsivel több mint 170 ezer tanuló kapta meg, ami az érintett korosztály harmada. Havasi Katalin szerint ez is segíti a vírus elleni védekezést, igaz, a számok magasabbak is lehetnének. Tapasztalatai szerint azok a szülők, akik maguk is fontosnak tartják és felvették az oltást, a gyerekeiket is beoltatják, ugyanakkor – mint fogalmazott – nagy áltudományos ellenkampány is folyik az oltások ellen.

– Mi, gyermekorvosok, azt hiszem mindent megtettünk a magunk szerény eszközeivel, hogy biztassuk a szülőket a gyerekek beoltására. Több kollégát atrocitások is értek az oltás támogatása miatt – mondta. Hozzátette, a gyermekorvosokat nem érte váratlanul, hogy az iskolaorvosok mellett őket is bevonták az iskolai oltási akcióba, hiszen országszerte mintegy 2500 házi gyermekorvos lát el iskolaorvosi feladatokat is, főleg általános iskolákban. Bár az oktatási-nevelési intézményekben, zárt terekben most nem kötelező a maszkviselés, a HGYE elnöke azt mégis hasznosnak tartaná. Elmondta azt is, ha egy osztályban megjelenik a fertőzés, azt az osztályt mindenképp el kellene zárni a közösségtől. Ugyanakkor azokat a diákokat, akik kaptak oltást, mentesítené a karantén hátrányaitól, igaz, csak tesztelés mellett.

Míg a HGYE elnöke fokozott óvatosságra int és a maszkviselésre ösztönöz, a kormány – mint arról többször írtunk – csak az alapvető higiéniai szabályok betartását kéri, semmilyen járványügyi intézkedést nem rendelt el az iskolákban.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink