hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Védhet a szoptatás az endometriózistól

A szoptatással töltött idő hossza fordítottan arányos az endometriózis kialakulásának kockázatával, közölte az OTSZ Online.

Az endometriózis a nők mintegy 10%-át érintő krónikus nőgyógyászati betegség, mely sokszor társul hosszú távon fennálló kismedencei fájdalommal, dysmenorrheával és fájdalmas közösüléssel. A gócok aktivitását és növekedését a keringő ösztrogén tartja fenn és mindez idáig a betegségnek nincs ismert kezelési módja. Az elmúlt évek kutatásai lehetővé teszik, hogy egyre jobban megismerjük ezt az alattomos betegséget és ezáltal feltárjuk annak potenciális terápiás lehetőségeit, azonosítsuk rizikófaktorait.

Egy amerikai prospektív kohorsz tanulmányban mintegy 72 000, legalább egy terhességet kihordott nő körében tanulmányozták a szoptatás, a kizárólagos anyatejes táplálás és a post partum amenorrhea, valamint az incidentális endometriózis kialakulásának összefüggéseit. A legalább egy (legalább 6 hónapon át fennálló) terhességet viselt nők körében a szoptatás fordítottan korrelál az incidentális endometriózis kialakulásának kockázatával, mely az endometriózis egy eddig nem ismert, potenciális védőfaktorát tárja elénk.

 Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink