hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

SZOLID változások

Készülőben a szolidaritási alaptörvény

Szolidaritási alaptörvényt készít a kabinet, amely átalakítja az intézményi ellátások és a juttatások, segélyek rendszerét is. Elsőként az adósságkezelésről és a segélyezésről döntenek, a komplex törvényjavaslat várhatóan egy év múlva kerülhet az Országgyűlés elé.

A szociális ellátórendszer folyamatosan bővült az elmúlt időszakban, ennek ellenére több alapprobléma megoldatlan maradt. A Szociális Szakmai Szövetség év elején közzétett „Gyorsjelentés a szegényedésről”  című tanulmánya szerint sok településen tapasztalható a szociális szolgáltatások leépülése. Emellett évről évre kevesebb pénz jut segélyezésre a nemzeti össztermékből, miközben ezek a jövedelmek létfontosságúak a munkaerőpiacról kiszorulók számára. A gyorsjelentés sürgeti, hogy már az átfogó reformok előtt tegyék meg a szegénység mélyülését megakadályozó lépéseket.

Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumban külön projektiroda dolgozik „A Szociális Törvény Lehetséges Megújítása és a Szociális Igazgatás Demokratikus, Távlatos Fejlesztése”  című, röviden SZOLID-ként ismert programon belül az új törvény előkészítésén. „Amikor a civil szervezetekkel egyeztettünk, számtalan, a szociális ellátórendszert érintő probléma merült fel. Megpróbáltunk ezekre a szakma képviselőivel közösen megoldást találni, de kiderült, hogy az apró változtatások már nem elégségesek”  – tájékoztatta lapunkat Göncz Kinga, a tárca politikai államtitkára. Az 1993-ban elfogadott, eddig hatvan alkalommal módosított szociális törvényt egy kódexszerű szabályozás váltaná fel, amely felsorolná az összes alapvető fogalmat, a szolgáltatásokra jogosultság és a hozzáférés feltételeit, a jogorvoslat kérdéseit, valamint a szükséges források biztosításának rendszerét is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Virág Tamás
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés