2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Szlovéniában a közegészségügyi rendszer fenntartásáért tüntettek

Több szlovéniai városban tüntettek a páciensek kedden a közegészségügyi rendszer fenntartásáért, közölte a szlovén közszolgálati televízió.

Ljubljanában 50 ezer ember gyűlt össze, de több vidéki városban, egyebek között Mariborban, Koperben, Novo Mestóban, Izolában és Kranjban is voltak felvonulások. Azok, aki nem tudtak részt venni a megmozdulásokon, a mellkasukon két ragtapaszt keresztbe ragasztva tiltakozhattak.

A nagygyűlésen felszólalt Jasa Jenull, a Nép Hangja kezdeményezés képviselője, aki elmondta, hogy Szlovéniában 130 ezer embernek nincs állandó háziorvosa. Úgy vélte: az egészségügyi válság az elmúlt 30 év összes kormányának a hibája.

"Sztrájkolunk a közegészségügy mindazon dolgozóiért, akik nem feledkeztek meg a betegekről, és nem csak a haszonnal foglalkoznak. Sztrájkolunk az egyenlő és elérhető, az állami egészségügyi szolgáltatókat támogató egészségügyért", mondta. Kiemelte: a tiltakozás nem a kormány ellen irányul, céljuk a közegészségügyi rendszer megőrzése. Egyebek mellett azt követelik, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen a háziorvosi ellátás, töröljék el a kiegészítő egészségbiztosítást és állítsák le a közpénzek kiáramlását a magánegészségügyi szolgáltatók felé.

A páciensek tiltakozását két szakszervezet, a Szlovéniai Szabad Szakszervezetek Szövetsége és a Szlovéniai Közszféra Szakszervezeteinek Szövetsége is támogatta, valamint mindhárom kormányzó párt. A Baloldal (Levica) párt a részvételét is bejelentette a tüntetésen. Meggyőződésüknek adtak hangot, hogy az egészségügyi szolgáltatások elérhetősége csak az állami egészségügyi rendszeren belül oldható meg, és ehhez ragaszkodni fognak az egészségügyi reformról szóló, kormányon belüli tárgyalások minden további fordulójában.

Robert Golob miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy részt vesz a nagygyűlésen és meghallgatja az ott megfogalmazott követeléseket. A páciensek tiltakozását sztrájknak tekinti, amellyel a betegek elhanyagolt jogaikra és a változtatások szükségességére igyekeznek felhívni a figyelmet.

Pirc Musar elnök is kiállt a tiltakozók mellett és toleráns párbeszédre szólított fel kedden. Az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) azonban úgy vélte: a problémákat nem lehet az utcán megoldani.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink