hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Szlávik: Javasolható a 3. oltás az egészségügyieknek

Több száz Covid-vakcina kutatása és klinikai vizsgálata folyik világszerte, amelyekből nemsokára hatékony oltás lesz. Már elkészült a vakcina fehérjealapú változata, amely Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint azoknak is megfelel majd, akik most még bizalmatlanok a Covid-vakcinákkal szemben. A PharmaOnline beszámolója.

A pozitív ösztönzők, a nyereményjátékok és jutalmak rendkívül kedvezően hatnak az oltási hajlandóságra – mutatják a külföldi tapasztalatok – azonban a magyar kormány egyelőre inkább szankciókkal sújtja azokat, akik nem veszik fel a koronavírus elleni vakcinát – mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa egy szerda esti webináriumon a PharmaOnline szerint.

Több száz Covid-vakcina-kutatás és vizsgálat zajlik világszerte, ezekből a készítményekből nemsokára hatékony oltás lesz – mondta a szakember. Beszámolt arról is, hogy – bár Európába még nem elérhető –, elkészült a fehérjealapú vakcina, amelynek előnye, hogy nem tartalmaz sem RNS-t, sem DNS-t, vírust, vagy vírusszerű partikulát, így remélhető, hogy a most ismert oltások iránt bizalmatlan társadalmi rétegekben is lesznek olyanok, akik felveszik majd.

Soha nem látott mennyiségű pénzt áramlott a vírus- és gyógyszerkutatásba, a vakcina-fejlesztésbe a koronavírus-járvány kitörése óta. Ennek nyomán nemcsak a Covid, hanem más betegségek, mint a az AIDS, a malária, Zika-vírus ellen is lesz oltóanyag és gyógyszer.

Még két évig eltarthat a pandémia

Dupla- és keresztmutációkat már most is ismerünk, összesen mintegy 200 variánsa van a vírusnak, amelyek közül nem mindegyik veszélyes – mondta a főorvos, hozzátéve, hogy amíg lesz ország a világon, ahol – kellő átoltottság hiányában – tombol a járvány, addig újabb és újabb vírusvariánsok jöhetnek. Ha a jelenlegi tempóban folytatódik az immunizálás, 2023-ig eltarthat a pandémia – prognosztizálta Szlávik János, azonban azt is megemlítette, az oltások között lesz olyan, amely valamennyi mutáns ellen hatékony védelmet biztosít majd.

A vírus delta variánsa – az afrikai és skandináv országok kivételével – rendkívül elterjedt a világon, a fiatalok és gyermekek körében is sokkal gyorsabban terjed, mint a korábban ismert változatok. Bár egyes vélemények szerint ez a mutáció súlyosabb tüneteket okoz, mint az eredeti vírus, ám Szlávik János szerint erre még nincsen kellő számú bizonyíték. Az infektológus jelezte emellett, hogy az oltottak egy része is megfertőződhet, de legnagyobb veszélyben most az oltatlanok vannak, közülük kerül ki Európában a kórházi kezelésre szorulók 90 százaléka.

Egy nő megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagját a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet oltópontján 2021. szeptember 1-jén. MTI/Komka Péter
Egy nő megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagját a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet oltópontján 2021. szeptember 1-jén. MTI/Komka Péter

A deltával szemben mindegyik, ma alkalmazott vakcina hatékony, azaz a súlyos, vagy halálos kimenetelű megbetegedést kivédi. Kivétel ez alól a kínai Coronavac, azonban ezt idehaza nem alkalmazzák. A súlyos, intenzív osztályos kezelést igénylők a krónikus betegek közül kerülnek ki, a főorvos a szív-, ízületi-, cukor-, daganatos-, és légzőszervi betegeknek, valamint a transzplantáltaknak a 3. oltás mihamarabbi felvétele mellett a maszk viselését is javasolja.

A tapasztalatok szerint a 3. oltásnak nincsenek mellékhatásai, a beadást követően nem okoznak problémát. A krónikus betegek mellett azoknak is javasolható, akiket Sinopharm vakcinával oltottak be, bár – mint Szlávik János jelezte – az alacsony antitest-szint nem jelenti azt, hogy nem alakult ki védelem a vírussal szemben. Az oltások rendkívül jól működnek a 12 év feletti gyerekeknél, és mivel a delta variáns őket is megbetegítheti, illetve közvetítőként a szülőknek, nagyszülőknek átadhatják a fertőzést, mindenképpen javasolható az immunizálásuk.

Harmadik oltásra nincs szüksége azoknak, akik koronavírus-fertőzést követően megkapták mindkét oltást – hívta fel a figyelmet a szakember, hozzátéve azt is, hogy náluk már az első vakcina felvételét követően is nagyon magas antitest-szint alakul ki, amit ugrásszerűen növel a második dózis. Javasolható viszont a harmadik oltás felvétele az egészségügyben dolgozóknak, ezt minden kórházban és szakrendelőben biztosítani kell, a DPC-ben már elkezdték ennek szervezését – jelezte a főorvos. Egyelőre nincsenek evidence based adataink a vakcinák biztosította védelemről, bár folynak vizsgálatok, ezek eredményei szeptember közepére várhatók.

Október-novemberben indul be igazán a negyedik hullám 

A maszkviselésnek köszönhető, hogy tavaly elmaradt az éves influenzajárvány, ám a Covid miatt sokkal többen kérték az influenzaoltást, mint korábban. A megfigyelések szerint az influenza ellen beoltottaknál enyhébb volt a Covid-19 lefolyása; ennek okát még nem azonosították – mondta az infektológus, felhívva azonban a figyelmet arra, hogy mivel tavaly nem volt, idén súlyosabb lehet az influenzajárvány. Javasolta, hogy a Covid-vakcina és az influenza- vagy más oltás beadása között legalább két hetet várni kell.

Felesleges nagy dózisban C-vitamint, vagy multivitamint szedni a Covid megelőzésére, a D-vitamin prevencióban betöltött szerepe még most sem tisztázott, Szlávik János az időseknek és az azoknak javasolja a 2000-3000 E D-vitamin bevitelét, akiknél ennek szintje alacsony. Hasznos lehet még a cink és a szelén, ezek ugyanis bizonyítottan erősítik az immunrendszert.

Bár a fertőzésszám emelkedik, a koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápoltak és az elhunytak száma egyelőre csak minimálisan nő. Szlávik János arra számít, hogy a járvány október-novemberben „indul be”, a Covid miatt elhunytak száma pedig december elejéig alig-alig fog emelkedni, és a negyedik hullám kevesebb áldozatot követel majd, mint a korábbiak.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés

Könyveink