hirdetés
hirdetés
2021. június. 14., hétfő - Vazul.
hirdetés

Szívritmuszavar benzingőztől

Halálos részecskék

  A légszennyezettség egészséghatásait vizsgáló tanulmányok üzenete: a szívritmuszavar szempontjából veszélyeztetettek jobban teszik, ha távol költöznek a forgalmas utaktól.
  A légszennyeződés és a mortalitásnövekedés közötti összefüggés régen, legalább az 1952. decemberi londoni szmogriadó óta ismert. A levegőben rendkívüli mértékben felhalmozódott szennyező részecskék és kén-dioxid miatt ekkor egyetlen hét alatt négyezerrel több halálesetet regisztráltak. Érdekes módon nem légzési betegség vagy szívinfarktus állt a fokozott mortalitás hátterében, hanem a hirtelen halál.
   Philadelphiában 1994-ben hasonló jelenséget észleltek. Erősen és kevésbé szennyezett napokon elemezték a kórházi halálozás mutatóit. Jelentős légszennyezés idején a hirtelen halál gyakoriságnövekedése mintegy ötszöröse volt az egyéb eredetű halálesetekének. Felvetődött, hogy a nagyobb mortalitás hátterében a szívműködés idegi szabályozásában bekövetkező zavar áll. Állatkísérletekben ugyanis kimutatták, hogy az üzemanyagok elégetésekor képződő mikroszkopikus (két és fél mikron méretű) részecskék (PM 2,5) belélegeztetésekor a szívfrekvencia variabilitása (HRV) csökken, ami fokozza a hirtelen halál kockázatát.

 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. VÁSÁRHELYI BARNA
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink