2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Szívbillentyű-beültetés műtét nélkül

Új módszert fejlesztettek ki a mesterséges aortabillentyű beültetésére, amelyet olyan betegeken is végre lehet hajtani, akiknél a nyitott szívműtét túlságosan kockázatos lenne. A transzkatéteres aortabillentyű-beültetetésnek (TAVI) nevezett eljárást súlyos aortabillentyű sztenózisban szenvedő betegeken alkalmazzák.

E betegek közé tartozott Toni Meyer, egy 77 éves asszony, akinek szívbillentyűhibája olyan súlyos volt, hogy már ülve is légszomja volt. Ő volt az egyik első beteg, akit az amerikai Loyola Egyetem orvoskarán a TAVI eljárással egy klinikai vizsgálat keretében megműtöttek, és az operáció után azt mondta, hogy „100 százalékkal jobban érzi magát; úgy érzi, meg tudná hódítani a világot”. Kellemes meglepetéssel tapasztalta azt is, hogy milyen rövid ideig tartott lábadozása az operáció után és mennyire problémamentes volt.

Az aortasztenózis, az aortabillentyű beszűkülése gátolja a vér elfolyását a szívből, ami miatt a szív erősebben pumpálja kifelé a vért, és ez az állapot végül szívelégtelenséghez és halálhoz vezethet. Az Egyesült Államokban mintegy 100.000 ember él ezzel a betegséggel. Az elváltozás standard kezelési módja jelenleg a nyitott szívműtét, amelynek során kicserélik a beteg szívbillentyűt. A mostani klinikai vizsgálatban egy alternatív módszert próbálnak ki: ennek során az egyik ágyéktáji artériába juttatnak egy katétert, amelyet feltolnak a szívig, s a katéter segítségével a helyére illesztik az aorta műbillentyűt, amely átveszi az eredeti billentyű feladatát.

Az amerikai Medtronic CoreValve® klinikai vizsgálatban 40 kórház vesz részt, ezek egyike a chicagói Loyola Egyetem kórháza. Mint dr. Ferdinand Leya professzor, a Loyola mellkasi és kardiovaszkuláris sebészeti osztályának vezetője elmondta, a katéteres eljárás újabb nagy előrelépés lesz a minimálisan invazív kezelések területén, feltéve, hogy hatékonynak és biztonságosnak bizonyul. Ezzel egyrészt megműthetik azokat a betegeket is, akiken a nagy kockázat miatt a nyitott szívműtét nem végezhető el, másrészt nem tart több hónapig a beteg lábadozása, mint az invazív operáció esetében.

A TAVI-t a Loyola Egyetemen egy ún. hibrid műtőben végzik, amely egyesíti a szokásos steril műtők tulajdonságait a szívkatéteres laboratóriumok képalkotó lehetőségeivel. A hibrid műtő fejlett fluroszkópiás készülékkel van felszerelve, amely röntgenképeket készít a mozgásban levő belső szervekről, s a képeket 11 monitoron jeleníti meg.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Newswise, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink