2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Szinte teljes abortusztilalom

Alabama államban a szenátus is megszavazta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét, magzatelhajtásért 99 év börtön jár az orvosnak.

Azt az orvost, aki magzatelhajtást hajt végre – a terhesség bármely szakaszában  99 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják, és azokat is 10 évig terjedő börtönre ítélhetik, akik csak megkísérelnek terhesség-megszakítást végrehajtani. A nem művi abortuszt elszenvedő nők nem vonhatók büntetőjogi felelősségre. A törvény egyetlen esetben tesz kivételt: csakis akkor lehet a terhességet megszakítani, ha az anya élete veszélyben van vagy nagyon komoly egészségügyi károsodás fenyegeti.

A déli állam törvényhozásának republikánus többségű felsőháza hosszadalmas viták és a demokrata párti szenátorok obstrukciós kísérletei után 25:6 arányban voksolt a tiltás mellett. A szintén republikánus többségű képviselőház a múlt hónapban már elfogadta a törvényt, amely most a kormányzóhoz kerül aláírásra. A republikánus kormányzó, Kay Ivey kedd este nem kommentálta a törvényhozók döntését.

Az első kommentárok szerint, ha a kormányzó aláírja a döntést, akkor a törvénynek várhatóan perek sorával kell szembenéznie, és nem zárható ki az sem, hogy az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerül.

Idén eddig négy amerikai tagállamban  Georgiában, Kentuckyban, Ohióban és Mississippiben  hoztak törvényt, amely a magzat első szívdobbanásától, azaz körülbelül az áldott állapot hatodik hetétől kezdve megtiltja az abortuszt. Az alabamai törvény azonban már a fogantatás pillanatától tiltja a magzatelhajtást.

A törvény támogatói abban bíznak, hogy az ügy a szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerül, és a főbírák újragondolhatják az 1973-as úgynevezett Roe/Wade-döntést, amely lényegében engedélyezte az Egyesült Államokban az abortuszt. Ugyanakkor Clyde Chambliss republikánus szenátor  aki előterjesztette Alabamában a tervezetet  maga is úgy nyilatkozott kedden, hogy már egy alsóbb rendű bíróság is felfüggesztheti a törvény végrehajtását.

A szintén déli Georgia államban kedden írta alá Brian Kemp republikánus kormányzó a jövő év január elsejétől életbe lépő "szívdobbanás-törvényt", mire Hollywoodban színészek és filmgyártó cégek bojkottot hirdettek meg Georgia ellen. Alyssa Milano színésznő például a hét végén Twitter-bejegyzésben szólított fel mindenkit, hogy tartózkodjék a nemi élettől mindaddig, amíg a nők "vissza nem nyerik a testük feletti rendelkezést". Kentuckyban egy szövetségi bíró átmeneti időre felfüggesztette az azonnali hatályúnak remélt törvényt, Mississippiben pedig a márciusban elfogadott jogszabályt júliusban tervezik életbe léptetni.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink