hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Színház kint és bent

  A színházkedvelők szeptemberben még elcsíphetnek egy-két szabadtéri előadást, de aki tart az időjárás szeszélyeitől, az inkább a repertoár-előadásokból válogasson.

  A Budapesti Nyári Fesztivál színházi programjai szeptember 2-án érnek véget. A József Attila Színház a városmajori fák alatt játssza el A miniszter félrelép című bohózatot Kern András és Koltai Róbert főszereplésével.
  Hagyományosan az ősz első napjaiban rendezik meg a Vidámság és Derű Országos Seregszemléjét Nyíregyházán (eddig Vidor-fesztiválnak hívták, mostantól Happy Art lett a neveimages/). Az esti versenyprogram felnőtteknek szóló előadásai mellett napközben gyerekprodukciók, a Kossuth téren pedig számos koncert, valamint filmvetítés színesíti augusztus 31. és szeptember 8. között a szabolcsi megyeszékhely életét.
   A musicalrajongók bepótolhatják esetleges elmaradásaikat a múlt szezonból. A Madách Színházban az Édeskettes hármasban című romantikus musicalben láthatják Alföldi Róbertet és Oroszlán Szonját – a másik szereposztásban pedig Miller Zoltánt és Balla Esztert –; vagy az 500. előadást épp szeptember 20-án ünneplő Az Operaház fantomját, amelyet a világon itt játszhatnak először non-replicaként, azaz Szirtes Tamás saját rendezői ötleteivel. (Az aktuális szereposztásért nem árt ellenőrizni az előadás saját honlapját!) A Budapesti Operettszínház a Nagymező utca két oldalán várja a zenés műfaj kedvelőit. A nagyszínpadon világsikerek – Rudolf, Rómeó és Júlia, A Szépség és a Szörnyeteg –, magyar klezmermusical; Menyasszonytánc – és klasszikus operettek – Párizsi élet, Mária főhadnagy – dallamaira kapcsolódhatunk ki, szemben, a Tháliában az Oltári srácok és a Csókos asszony előadásai láthatók. Az Erkel Színház bezárásával ugyanide, a Tháliába költözik az Operaház repertoárjának egy része. Szeptemberben A varázsfuvola nyitja meg a Nagymező utcai operaévadot. Egy sarokkal arrébb, az operaházi repertoárból érdemes kiemelni a Csokonai Vitéz Mihály darabja alapján készült vaskos humorú Karnyónét, amelyhez Vajda János komponált zenét.
   A prózai társulatok legtöbbje októberi premierrel indítja az évadot, a Vígszínház és a Katona József Színház azonban eminensként már szeptemberben friss látnivalót kínál.
  1979-ben játszotta utoljára a Vígszínház a Minden jó, ha vége jó című Shakespeare-vígjátékot. A rendező akkor is Valló Péter volt, de a főszerepeket 2007-ben Szőcs Artúr és Tornyi Ildikó játssza. Szintén felújítás a Pesti Színház első bemutatója: az 1989-es ősbemutató után ismét színpadra kerül Kornis Mihály Körmagyarja, ezúttal Hegedűs D. Géza rendezésében.
  A Katona József Színház a kilenc éve műsoron levő tragikomédiával, a Portugállal indít, a Kamrában pedig a fiatal menedzserek „nem csak játék és mese” életét bemutató Top Dogsszal. Új előadásában, a Playgroundban (bemutató: szeptember 23.) Bozsik Yvette ismét a Katona társulatával és táncosokkal dolgozik. A Játszótér alatt az elektronikus szcénában ismert Yonderboi zenéje hallható.
  A Krétakör – vendégművészekkel kiegészülve – a nyarat egy Pécshez közeli faluban töltötte, hogy megalkosson egy cuvée-t. Nem váltott borászkodásra Schilling Árpád és a társulat, mindössze arról van szó, hogy a Pestiesti című előadás jelmezshow, színház, zene, tánc, videó különös elegye. Premier szeptember 7-én a Trafóban.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
PAPP TÍMEA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés