hirdetés
hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Színek szerint osztályozzák a kórházban az érkező betegeket

A Vészhelyzet-nézők számára ismerős az a rendszer, amelyben a kórházba érkező pácienseket azonnal szakértő osztályozza, mennyire sürgős az ellátásuk. Úgy tűnik, „Amerika megérkezett” a szolnoki Hetényi Géza kórházba is.

Január 1-től immár 24 órás rendszerben működik ugyanis az a betegirányító (triage) rendszer, amely tavaly októbertől hétköznaponként 6-18 óra között a kórház belgyógyászati sürgősségi osztályán fogadta az újonnan érkezőket. Színek szerint osztályozzák az ellátás sürgősségét a halasztható zöldtől egészen a klinikai halál állapotát jelző égővörösig.

A mentősök már ismert betegségével szállítanak be egy idős hölgyet a sürgősségire. Sajnos a néni állapota romlott, ezért kellett kórházba hozni. Az új rendszerben máris hárman fogadják. Egy mentős tiszt — jelen esetben Kiss Mónika —, aki besorolja, mennyire sürgős a páciens ellátása, egy betegápoló, Karászek Ibolya, aki a vizsgálóban felügyeli a megfigyelésre betolt beteget —, és Lőrincz Enikő, aki orvosírnokként azonnal felveszi az adatokat.

— Kedvező munkalehetőség volt ez számomra, amely mentős tisztként nem is jelent igazán új feladatot — mondja Kiss Mónika. — Elsősorban az a feladatom, hogy az érkező betegeket besoroljam az ellátásuk sürgőssége szerint. Öt kategória van, a halasztható, enyhe, sürgős, kritikus, illetve a klinikai halál állapotában lévő. Így az egyes kategóriák alapján gyorsan el lehet dönteni, várhatóan ki mikor kerül az orvos elé.

Karászek Ibolya már hosszú ideje dolgozik sürgősségi betegápolóként, így nagy rutinnal kezeli az érkezőket.

— Az országban az elsők között kaptunk ilyen jellegű képzést, s úgy gondolom, tényleg mindenkinek megkönnyíti a helyzetét az új rendszer — hangsúlyozza. — A betegek elégedettebbek, hiszen érkezésükkor azonnal foglalkozunk velük és tudják, mennyi várakozásra kell számítaniuk. Az orvosok dolgát pedig azzal könnyítjük meg, hogy az adminisztráció jelentős részén már túl vannak a páciensek, mire hozzájuk kerülnek, így azzal nem telik fölöslegesen az idő. Néhány alapvető vizsgálatot mi is elvégzünk, illetve a laboreredmények útját is nyomon tudjuk követni.

A teljes cikket az Új Néplap oldalán olvashatja.

(forrás: Új Néplap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés