hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Szigorodó gyógyszertámogatások

Új szabályok vonatkoznak az orvoslátogatókra is

Előrelátó módon a kormány már most elfogadott egy tizenkét pontból álló intézkedéscsomagot annak érdekében, hogy jövőre lehetőség szerint tarthatóak legyenek a tervezett gyógyszerkiadások. Az ok: a költségvetésből mindössze 239 milliárd forintot tud, illetve hajlandó a kormány kiszakítani az orvosságok támogatására.

Az idei – 242 milliárdosra emelt, még a gyógyszergyártók befizetéseivel is megnövelt – kasszát figyelembe véve az egészségbiztosító számításai szerint a gyógyszerárak támogatására 2004-ben reálisan 301 milliárd forintra lenne szükség. A tervezett lépések, amelyektől az összesen 62 milliárd forintos költségvetési űr betapasztását reméli a kabinet, egyaránt érintik a gyógyszergyártókat, a patikákat, a betegeket és az orvosokat. Az alábbiakban a legfontosabb változtatási tervekkel ismertetjük meg olvasóinkat.

Gyógyszerkeret háziorvosoknak

A kormányzati tervek közül várhatóan a háziorvosi gyógyszerkeret lesz az, amelyet a legnehezebben lehet majd átültetni a gyakorlatba, hiszen a Magyar Orvosi Kamara máris kijelentette, nem kíván a betegek terhére takarékoskodni. Márpedig ennek az elgondolásnak éppen az lenne a lényege, hogy az orvos jobban figyeljen arra, mikor, mit rendel a betegének. A kormányhatározat szerint a praxisukba tartozó lakosok száma, kora és neme alapján minden háziorvos számára meghatároznának egy gyógyszer-támogatási keretet. Ha ezt túllépnék, azt az OEP nem szankcionálná, ám ha annál kevesebbet rendelnének, az elért megtakarítás 30 százaléka az övék lehetne. A biztosító nem titkolt célja, hogy ezzel az orvosokat főként az olcsóbb orvosságok felé orientálják. Ehhez segítségként nemcsak szakmai protokollokat kapnának a leggyakoribb krónikus betegségek ellátásához, hanem gyógyszer-helyettesíthetőségi listát, valamint olyan szakmai kalauzt is, amelyben az egymással egyenértékű készítményeket sorolják fel.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Haiman Éva
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés