hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Szétnéztek az orvostanhallgatók tudata alatt – szomorú az eredmény

A Wake Forest Baptist Medical Center vizsgálata szerint a medikusok 40 százaléka tudat alatt elfogultan viselkedik a kövér betegekkel szemben.

A Journal of Academic Center című lapban megjelent eredmények szerint az orvosok általánosságban elfogultak a kövérek kárára, melynek következtében az elhízott betegek nem kapják meg ugyanazt a figyelmet és tiszteletet, mint normális testsúlyú társaik. Ennek hátterében az állhat, hogy az orvosok eleve feltételezik, hogy a kövérek nem fogják magukat tartani az orvosi utasításokhoz.

„Ez az elfogultság hatással lehet az orvosi ellátás minőségére és az orvos-beteg kapcsolatra egyaránt, sőt még akár azt is eredményezheti, hogy a beteg nem hajlandó elmenni az orvoshoz. Mindezek fényében alapvetően fontos, hogy ezzel a kérdéssel is foglalkozzunk az egyetemi oktatás során. Az orvosok hajlamosak úgy vélni, hogy a kövér betegek nem működnek kellően együtt orvosukkal, ezért kevésbé respektálják a kövér betegeket, mint a normális testsúlyúakat” – figyelmeztet a vizsgálat vezetője, dr. David Miller.

A korábbi kutatások azt jelezték, hogy az orvosok között összességében legalább annyira élnek az ellenérzések a kövérekkel szemben, mint az átlagos populációban. Az Amerikai Sportorvostani Társaság 14. kongresszusán bemutatott egyik vizsgálat szerint az elhízott gyerekek gyakran válnak szociális előítéletek céltáblájává.

Nem tudja titkolni [Forrás: Depositphotos]

A mostani vizsgálatban a tudat alatti elfogultságot mérték fel orvostanhallgatók között, és arra is választ kerestek, hogy maga az érintett medikus mennyire van tisztában előítéletességével. Összesen 300 harmadéves medikust vontak be a vizsgálatba 2008 és 2011 között a világ különböző részeiről (összesen 13 országból).

A résztvevők „kövér” és „sovány” betegekkel kapcsolatos preferenciáit számítógépes programmal (IAT) vizsgálták, majd az adott résztvevőnek kérdőíven is számot kellett adnia erről. A kétféle módon gyűjtött adatok összehasonlításával azt vizsgálták, hogy a medikusok mennyire vannak tudatában elfogultságuknak.

Kiderült, hogy a hallgatók jelentős része (39 százalék) közepes mértékben vagy kifejezetten ellenérzésekkel viseltetik a kövér betegek iránt, míg a soványakkal kapcsolatban csak 17 százalék ennek aránya. Meglepő megfigyelés volt, hogy csak minden negyedik medikus van tisztában azzal, hogy elfogultan viselkedik.

„A kövérséggel kapcsolatos stigma igen jellemző, és jelentős gátját képezi a kövér betegek kezelésének, ezért nagyon fontos, hogy a jelenséggel már a medikusok is tisztában legyenek és tudják kordában tartani érzéseiket. Ez különösen jelentős annak érdekében, hogy javuljon az amerikai felnőttek között mára csaknem kétharmadot kitevő elhízott betegek egészségügyi ellátása. Az orvosegyetemeknek ezt a szempontot is be kell építeniük az elhízás kezelésével kapcsolatos tanrendbe” – mondja dr. Miller.

Bár a mostani vizsgálat nem tért ki az előítéletek legyőzésére alkalmas módszerekre, a vizsgálat vezetője szerint a helyzet feltérképezése az első lépés az előítéletek elleni harcban. A Wake Forest Baptist Egyetem minden hallgatója számára kötelező az online IAT kitöltése, majd csoporton belül meg kell vitatniuk az eredményeket. Miller szerint az a legfontosabb, hogy a medikusok felismerjék, hogy elfogultságuk negatív irányban befolyásolhatja az orvos-beteg kapcsolatot.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Journal of Academic Center)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés