2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

Szervkereskedelem vádja

Vizsgálatot indít az Európa Tanács azoknak a híreszteléseknek a kivizsgálására, hogy a múlt évtized végén lezajlott koszovói háború idején helyi albán fegyveresek szervkereskedelmet folytattak volna megölt szerbek testrészeivel.

Mint a tanács Strasbourgban zajló parlamenti közgyűlésének keretében szerdán bejelentették, a témáról Dick Marty svájci szenátor irányításával készül jelentés - a politikus helyszíni vizsgálódást is végez majd.

A koszovói albánokat a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében eljáró Nemzetközi Törvényszék volt főügyésze, Carla Del Ponte vádolta szervkereskedelemmel néhány hónapja megjelent könyvében.

Koszovói és albán részről korábban abszurdnak minősítették és tagadták a vádakat. Az ET-testület szerint ugyanakkor nincs ok kételkedni a volt főügyésznő értesüléseiben, így a vizsgálat indokolt.
Az 1998-ban és 1999-ben zajlott koszovói háború idejéből még mindig több száz embernek nincs nyoma a szerbek és az albánok körében is. A Nemzetközi Törvényszék háborús vádlottjai között koszovói albánok is voltak, de a szervkereskedelem nem szerepelt a terhükre rótt tevékenységek között.
A 47 tagországú Európa Tanács a védelmi ügyek kivételével az európai együttműködés minden jelentős kérdésével foglalkozó nemzetközi szervezet. Fő célkitűzései a pluralista demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok védelme, az európai kulturális identitás kialakulásának támogatása és fejlesztése, a társadalmi problémák kezelése.


MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink