hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Személyre szabott limfociták

Génterápia a melanoma kezelésében

Saját, genetikailag módosított T-limfocitáik visszaültetése segítségével tünetmentessé tudtak tenni áttéteket adó melanomában szenvedő betegeket a National Cancer Institute kutatói.

Tizenhét, előrehaladott stádiumú melanomában szenvedő beteg vett részt abban az előzetes vizsgálatban, melynek során genetikailag módosított T-limfocitákkal próbálták felvenni a harcot a tumorsejtek ellen.
A kutatók először egy olyan retrovírust állítottak elő, amely hordozza a MART-1 elnevezésű, speciálisan a melanomasejtek felszínén kifejeződő fehérjét felismerő T-sejt-receptort kódoló gént. Ezt követően a résztvevők perifériás vérből származó T-sejtjeibe ex vivo elektropermeabilizációs módszerrel bejuttatták a retrovírust. A vírus örökítő anyaga – és vele együtt a „beleépített” új gén – integrálódott a T-sejtek saját DNS-ébe, aminek hatására termelődni kezdett, majd a sejtfelszínen megjelent a melanomasejtek felismerésére képes receptorfehérje. A betegek ezután infúzióban visszakapták saját, módosított T-sejtjeiket.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. LAKI JUDIT
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés