hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Szembesítés a tudattalannal

Freud szellemi öröksége a 21. században

Az idők folyamán bebizonyosodott, hogy a pszichoanalízis a pszichiátria és a pszichológia történetének máig fejlődő, más tudományágakra is ható, legnagyobb hatású elmélete és terápiás módszere.

Az 1800-as évek végén még nem álltak rendelkezésre kísérleti módszerek, objektív tesztek. Freud „mindössze” a megfigyeléshez, az értelmezéshez és a hihetetlenül kreatívan megfogalmazott általánosításhoz értett. Önmaga elemzésének eredményeit is felhasználva született a mentális betegségek megértését és sikeres kezelését szolgáló sajátos gondolatrendszere, a pszichoanalízis.
A 20. század elejének pszichoanalízise túlnyomórészt a felnőttek kezelését tette lehetővé, és majdnem kizárólag orvosi diplomával rendelkező pszichoanalitikusok voltak az alkalmazók. Bár Freud véleménye alapján a pszichoanalitikusoknak nem kell orvosi képzettséggel rendelkezniük, szemlélete csak ma valósulhat meg igazán, amikor világszerte, és hazánkban is kinyílt a pszichoterapeutává váláshoz vezető kapu többféle szakma képviselői számára.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
RISKÓ ÁGNES
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés