hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Szappanosztók

A GerillaSzappan nevű kezdeményezés civileket biztat arra: helyezzenek el folyékony szappant a közintézmények mosdójában, írja az MNO.

Az MNO riportjából kiderül, hogy a kezdeményezés célja a probléma megoldása, elindítói azt szeretnék elérni, hogy addig is történjen valami, amíg a közintézmények, rendelők nem tudják önerőből megoldani ezt a kérdést. A probléma, melyre a GerillaSzappan rámutat, orvosi körökben is indulatokat kavar, túlmutat azon, hogy ki van-e helyezve szappan vagy sem.

– Hogy van-e a mosdókban kézmosószer? Viccel? – nevet fel az egyik fővárosi kórház nőgyógyásza, amikor arról kérdezzük, mi a helyzet intézetükben. Mint mondja, a folyosó falára van csak fölszerelve néhány kézfertőtlenítő, ilyesmit a kórtermek mellé is kihelyeztek. Az orvosi mosdókba az utóbbi fél-egy évben került folyékony szappan, külön kézfertőtlenítő és kéztörlő is, de a látogatói mellékhelyiségek rettenetesek.

– A mi járóbetegmosdóinkba például szoktak kitenni folyékony szappant, de gyakori, hogy azokat másnapra elviszik. De a vécékefe is el szokott tűnni – ezt már egy fővárosi szakrendelő főorvosa meséli. Kiemeli, hogy maga is megfordul más egészségügyi létesítményekben, a helyzetet sajnos jól ismeri: az adagolókat még ott sem feltétlenül töltik fel, ahol legalább van falra szerelhető változat. A főorvos szerint ez már kizárólag gazdasági kérdés, azt azért nem feltételezi, hogy ezekből a tárolókból a betegek eresztenék le, és vinnék haza a folyékony szappant.

– A felújított intézményekbe már kerülnek falra szerelt adagolók. Az más kérdés, hogy abban van-e szappan, de a lehetőség legalább adott. Viszont a régebbi épületekben nincs ilyen, ott a lopásokat elkerülendő eleve nem helyeznek ki folyékony szappant. Pedig ezekre a helyekre is kitehetnének falitartókat, csak fúrógép, pár csavar és adagoló kellene hozzá. Megoldás tehát létezik, a szappanhiányt nem lehet arra fogni, hogy a kis kézi adagolók eltűnnek. Mert igen, azokat ellophatják, emiatt kell másképp orvosolni a problémát – emeli ki a GerillaSzappan ötletgazdája. Mint mondja, a civilek ennek érdekében nagyjából annyit tudnak tenni, hogy egy fagyi áráért időnként vesznek egy-egy folyékony szappant, amit különböző létesítményekbe kihelyeznek. Ha ez elterjed, akkor előbb-utóbb talán a fejükhöz kapnak azok a vezetők is, akik ezt a kérdést megoldhatatlannak tartják. A falra szerelt adagolók elterjedéséig pedig egy-egy kihelyezéssel legalább pár napig segíthetik azt, hogy az emberek kezet tudjanak mosni. Ezek beszerzése egyéni szinten legalább annyira minimális tétel, mint amennyire csekély lenne a kórházak, rendelők üzemeltetési költségéhez képest.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink