2021. május. 17., hétfő - Paszkál.
hirdetés
hirdetés

Számos új eredményt hozott a Live Longer program

Számos új eredményt hozott az orvoslásban a Szegedi, Debreceni, Pécsi és Semmelweis Egyetemek közös Live Longer programja.

A gyomor-bélrendszer, szív, ér- és vázizom eredetű betegségekben szenvedők gyógyítását, életkörülményeinek javítását és a betegségek korai felismerését is segítik a Live Longer program eredményei. A Szegedi, a Debreceni, a Pécsi és a Semmelweis Egyetemek 3 évvel ezelőtt indították a közös kutatási projektet, amely néhány hete zárult. Az Európai Szociális Alapból és a hazai költségvetési előirányzatból megvalósult kutatás eredményei a diagnosztikai eljárások és a terápiák fejlesztéséhez is hozzájárulnak.

A pályázat fő célja a gyomor-bélrendszer, szív, ér- és vázizom eredetű betegségekben szenvedő betegek életkörülményeinek javítása és élethosszának növelése volt. A projekt transzlációs megközelítésben a molekuláris biológiai kutatásoktól egészen az új technológiákon alapuló gyógyító tevékenységig átfogta az orvostudományi kutatások szinte teljes vertikumát. Erre a négy orvosképző egyetem között megvalósuló együttműködés valamint az alapkutatási-klinikai kapcsolatrendszer adott kiváló lehetőséget. Az egészségtudományi program szoros kapcsolóeleme a transzlációs medicina, vagyis, hogy az eredmények a lehető leggyorsabb eljussanak a betegellátásba.

A projekt záró rendezvényét a Szegedi Tudományegyetem szervezésében 2020. november 16-án online tartották, és ismertették a főbb kutatási eredményeket.

Live Longer, azaz „élj hosszabban” mottójú pályázatban betegek bevonásával vizsgálták többek között a krónikus szívizom-károsodás és a vázizom rendszerrel kapcsolatba hozható inzulinrezisztencia molekuláris mechanizmusát, az idült hasnyálmirigy gyulladás genetikai hátterét, illetve a heveny hasnyálmirigy gyulladáshoz, az agyvérzéshez, az érelmeszesedéshez vezető kórélettani folyamatokat. Az eredmények hozzájárulnak a vizsgált betegségek kialakulási okainak megértéséhez segítik a korai felismerést, valamint terápiát is.

A kutatási eredményeket nemzetközi publikációkban is ismertették már. Valamint 4 kutatási tématerületen, a projektben részt vevő hallgatók és kutatók hazai és nemzetközi konferenciákon is beszámoltak. Készségfejlesztési, kutatási módszertani kurzusokon vehetettek részt, nemzetközi tanulmányutakon keresztül építették kapcsolatrendszerüket. Ennek köszönhetően a hazai és külföldi kutatóhelyek közötti kapcsolat is erősödött.

A projekt a kutatói életpálya támogatásához is jelentősen hozzájárult a résztvevő egyetemeken: számos tudományos diákköri és Phd dolgozat születetett a kutatási tématerületekhez kapcsolódóan, valamint több fokozatszerzés (PhD, MTA doktori) és szintlépés is történt a célcsoport körében.

A Szegedi Tudományegyetem a Debreceni Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel és a Semmelweis Egyetemmel szoros együttműködésben az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 3.6.2 pályázati konstrukcióján a Támogató 2017. május 25-i döntésével nyert el 1.470.046.015 Ft támogatást a „Modern orvostudományi diagnosztikus eljárások és terápiák fejlesztése transzlációs megközelítésben: a laboratóriumtól a betegágyig” című pályázat megvalósítására. A projekt az Európai Szociális Alapból és a hazai költségvetési előirányzatból 100 százalékos vissza nem térítendő támogatásból teljesült 2017. szeptember 1. és 2020. november 29. között.

(forrás: Szegedi Tudományegyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Csak Kásler Miklós Facebook-posztjából lehet tudni, hogy önköltséges PCR-tesztre kötelezik azokat a tervezhető műtétre váró betegeket, akik nem tudnak felmutatni védettségi igazolványt, noha egy ilyen feltételt csak jogszabályban szabadna előírni.

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.