hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Számos kérdést vetnek fel ezek a számok...

A kórházi ellátási események számának csökkenése a 2009-2012 közötti időszakban arra vall, hogy csendben megkezdődött az ellátás szűkítése – idézi a Px Consulting elemzését a napi.hu.

Az ellátási esetek összegzett számának a csökkenése a különböző területeken jelentősen eltérő változásokat takar - írják.

Négy év alatt például 25 százalékkal nőtt az "Ellátás 14 éves kor alatti gyermek gyógyulásának segítése miatt" kód használata. Azt azonban a nyilvános OEP adatokból nem lehet megállapítani, hogy ez a hazai gyermekek egészségi állapotának a romlásából, avagy a kórházak vatta ellátásokat kódoló gazdasági kényszer-helyzetéből fakadhat, avagy esetleg nyilvántartási különbözőségből adódik – teszi hozzá a napi.hu.

2009-2012 között dinamikusan, 35 százalékkal nőtt a sugárterápiás ellátások esetszáma. A várólistás ellátások egyik kiemelt eleménél, a "Szürkehályogműtét phakoemulsificatios módszerrel, hajlítható műlencse biztosításával" beavatkozásnál négy év alatt 18 százalékos a bővülés.

Négy év alatt 19 százalékkal növekedett "Tüdőgyulladás 18 év felett, speciális kezeléssel" HBCS kód alkalmazása, 17 százalékkal a közepes problémával született újszülöttek száma, és 16 százalékkal a 18 év felett észlelt veseelégtelenségek száma.

Igazán elgondolkodtatónak, és ijesztőnek találják az elemzés készítői, hogy 2009-2012 között 27 százalékkal csökkent a 18 év alattiak asztma, illetve egyéb krónikus obstruktív betegség miatti fekvőbeteg-ellátási eseteinek száma. 30 százalékkal csökkent a 60 év alatti depresszív szindrómák miatti ellátások száma, és 34 százalékkal a 36 év feletti, nem inzulinfüggő cukorbetegség miatti kórházi ellátások száma (miközben az "amputáció keringési zavarok miatt, kivéve a kéz-, lábujjakat" kód használatának gyakorisága a vizsgált években lényegében nem változott).

Az adatok ugyanis arra utalnak, hogy a hazai fekvőbeteg-ellátásban jelentős átpozícionálódás zajlik - idézi a Px Consulting megállapítását a napi.hu.

(forrás: Napi Online)
hirdetés

Könyveink