2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Számoljuk fel a gyermekbénulást, most!

"Cselekedjenek a jövő generációinak védelmében!"

Ma a gyermekbénulás lángja közel áll a kihunyáshoz, de a szikrái még három országból robbanthatnak ki globális tűzvészt. Most kell cselekednünk – idézi az ENSZ főtitkárát a Népszava.

Az elkövetkező két hét során két kontinensen, két esemény kecsegtet áttöréssel. A világ legnagyobb gazdaságainak találkozóját, a G8 csúcsot az Egyesült Államok elnökének pihenőhelyén, Camp Davidben tartják, Maryland közelében. Egy héttel később a világ egészségügyi miniszterei találkoznak Genfben. Együtt megvalósítás felé mozdíthatják el az ígéretet: megszabadítani az emberiséget a világ egyik leghalálosabb és legpusztítóbb betegségétől.

A gyermekbénulás elleni hadviselés, amely negyed évszázada kezdődött, éppoly ambiciózus vállalkozás mint a már sikeres kampány volt, amelyet egy másik nagy egészségügyi veszélyt jelentő betegséggel, a himlővel szemben indítottunk. Az évek során lassan, de biztosan közeledtünk a célunk felé. Ma már csak három országban fordul elő gyermekbénulás: Afganisztánban, Nigériában és Pakisztánban. Ez jó hír. A rossz hír: az a veszély fenyeget minket, hogy saját sikereink áldozataivá válunk.

Hogy miért?: A világot most egy olyan népesség lakja, amely soha nem találkozott a gyermekbénulással vagy megfelelő védőoltásban részesült. Amikor a vírus ilyen körülmények között csap le, hatása rendkívül romboló lehet – emlékeztet az ENSZ főtitkára, akit a Népszava idéz.

Ban Ki Mun szerint a frontvonalban dolgozók nem szenvednek hiányt elkötelezettségben. De pénzhiánnyal küzdenek. A gyermekbénulás globális felszámolására született kezdeményezés a szükséges 2 milliárd dollár felével rendelkezik, védőoltásokat kell készíttessen, személyzetet kell küldjön a betegség utolsó bástyáira. Megfelelő felszereléssel megnyerhetik a csatát. Ha a nemzetközi közösség felismeri a veszélyt és erőforrásokat nyújt végleg legyőzhetjük a gyermekbénulást.

Ezeket a találkozókat újabbak is követik majd. Az éves G20 csúcstalálkozó Mexikóban, a Rió +20 konferencia és az Európai Unió csúcstalálkozója Belgiumban. Remélem a gyermekbénulás ott lesz a napirendeken. Minden vezetőt kérek, bárhol is legyenek, hogy cselekedjenek a jövő generációinak védelmében. A gyermekbénulás globális felszámolására született kezdeményezésnek adományozva képesek leszünk az elkövetkező két évben a gyermekbénulást egy távol is és halványodó emlékké változtatni – írja az ENSZ főtitkára.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink