hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Interpelláció a járványos gyermekbénulásban szenvedőkért

A járványos gyermekbénulás sújtotta betegekről is szót ejtettek a képviselők hétfőn az interpellációk között az Országgyűlésben.

Garai István Levente (MSZP) azt kérdezte: tervezi-e a kormány, hogy az egészségügyi ellátórendszer intézményi struktúrájának átalakításával összefüggésben megteremti a járványos gyermekbénulás még élő, teljes kiszolgálásra szoruló túlélői számára az állapotukból következő kórházi gyógyítás, ápolás feltételeit.

Szerinte a struktúraváltással itt lenne az alkalom, hogy néhány ezer fogyatékkal élő beteg számára az életminőséget javító intézkedéseket tegyenek. Úgy becsülte, hogy mintegy 5-7 ezer emberről lehet szó.

Halász János államtitkár azt mondta, a rehabilitációs hivatal adatai alapján 3600 olyan, 1911-1990 között született személy van, ahol a fenti diagnózis jelentősen befolyásolja az egészségi állapot romlását. Nekik állapotuk alapján több-kevesebb rehabilitációs szükségletük van, ami azonban nem csak rehabilitációs intézményben valósulhat meg. Létezik olyan csoport is, akiknél szükséges a célzott és komplex rehabilitáció, hazánkban két utógondozó áll rendelkezésükre. Itt évente átlagosan 160-170 beteg kezelését végzik. Jelezte: az a cél, hogy az egészségügy minőségi szolgáltatásaihoz betegségétől és anyagi helyzetétől függetlenül egyforma eséllyel férjen hozzá az ország valamennyi polgára.

A képviselő a választ nem fogadta el, az Országgyűlés viszont 173 igen 72 nem szavazattal jóváhagyta.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink