hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Kamara létrehozását sürgetik az orvostechnikai cégek

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára volt a vendég Ujhelyi István EP-képviselő Heti Kettes Ujhelyivel című műsorának. A beszélgetést a Weborvos szemlézte.

Naponta több mint százmillió forinttal nő a kórházak adóssága, ráadásul ez az idei évben csak növekedni fog – ezt Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára mondta az Ujhelyi István EP-képviselővel folytatott online beszélgetésében. A Heti Kettes Ujhelyivel címet viselő interjú-sorozat epizódjában az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának magyar tagja a hazai ellátásbiztonság helyzetéről és lehetőségeiről kérdezte a szakembert.

Rásky László a beszélgetés során többek között azt mondta: azért is várják, hogy a korábbihoz képest jobban és gyorsabban fog nőni a kórházak adóssága, mert az intézmények egy része csak most fogja megérezni az energiaárak növekedését, sokaknál ugyanis most jártak le a korábban egy évre kötött rezsiszerződések. A főtitkár arra is rámutatott, hogy a kórházak újratermelődő adósságának jelentős része éppen az orvostechnikai eszközöket gyártó cégekkel szemben áll fenn, miután rendre ők vannak a „kifizetési sor végén”.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az online beszélgetésben rámutatott arra is, hogy a hatályos közbeszerzési szabályok értelmében az egészségügyben is ki lehet írni úgy egy eszközbeszerzési pályázatot, hogy a legfontosabb értékelési szempont az alacsony ár legyen. Ez pedig - mutatott rá a szakember - jelentős hatással van a minőségre is, az alacsonyabb minőségű eszközök használata miatt pedig egyértelműen sérül a betegellátás. Rásky László ezzel kapcsolatban elmondta, hogy régóta szorgalmazzák egy szakmai kamara vagy valamilyen minőségbiztosítási kritériumok betartását garantáló rendszer létrehozását az orvostechnikai eszközöket gyártó, illetve importáló-forgalmazó cégek számára, egyelőre azonban nem sikerült érdemi eredményt elérniük.

Ezzel a főtitkár szerint ki lehetne szűrni azokat a „csibészeket”, akik átlátható és valós szakmai háttér nélkül importálnak, illetve forgalmaznak silány minőségű termékeket, ezzel jelentős kárt okozva nemcsak a betegeknek, de az egész szakmának.

A beszélgetés során elhangzott az is, hogy egyre több gyógyászati segédeszköz lett hiánycikk a piacon – írja szemléjében a Weborvos.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink