hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Szabályozatlan felelősségbiztosítás

Mulasztásos alkotmánysértésben a kormány?

Az 1997-es egészségügyi törvény minden egészségügyi szolgáltatás működési feltételeként előírja a kötelező felelősségbiztosítást. Ehhez képest a főváros egészségügyi intézményei közül a Szent Imre Kórháznak 2003 áprilisa óta, a Heim Pál Gyermekkórháznak és a Szent János Kórháznak pedig 2004-re nincs biztosítása. Így egyrészt a kártérítési ügyekben magukra maradnak, másrészt a tisztiorvosi szolgálat köteles (volna) működési engedélyüket visszavonni. A Magyar Kórházszövetség többször jelzett adatai alapján országosan 20-25 egészségügyi intézménynek nincs szerződése egyetlen biztosítótársasággal sem. A helyzet ellentmondásosságát jól mutatja, hogy jelentkező híján az említett budapesti kórházak többszöri pályázati felhívás ellenére sem tudtak szerződést kötni, de az intézményeknek az sem közömbös, hogy a jelenlegi bírói gyakorlat alapján a felelősségbiztosítások nem nyújtanak fedezetet a megítélt kár kiegyenlítésére, valamint, hogy néhány kórház felelősségbiztosítási díja eleve magasabb, mint a cég által vállalt eseti kárösszeg.

A felelősségbiztosítások ügyével a főváros, s annak szakbizottsága több alkalommal foglalkozott. A legutóbbi összesítés szerint ugyanis egykori betegek vagy hozzátartozóik 10 intézménnyel szemben összesen 289 millió 881 ezer forint kártérítési igénnyel léptek fel – a kórházak által kifizetett csaknem 45 milliós összegből a biztosítók csupán 19,1 millió forintot térítettek meg.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Köbli Anikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés