hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Szabályokkal az egészségvédelemért

A csipszadó után újabb, az egészséges életmódot célzó intézkedésekről beszélt a Magyar Időknek Rétvári Bence államtitkár.

– A rövid távon megjelenő eredmények mellett, mint amilyen az egészségügyi dolgozók béremelésére fordított bevételek, még fontosabbak a hosszú távon mutatkozó kedvező hatásai a csipszadóhoz hasonló újításoknak – nyilatkozta a Magyar Időknek Rétvári Bence. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára rámutatott: egészségesebb fogyasztói szokások kialakításával későbbi egészségügyi kiadások előzhetők meg, és az egészségesen eltöltött évek számát is növelni lehet. – Az embereknek az egészségesebb életmód felé terelésében pedig a megfelelő adókon kívül a különböző kampányok, egészség-népszerűsítő programok is hatásosan működnek a tapasztalat szerint. A szerdán befejeződött, a vízfogyasztás fontosságát tudatosító programhoz hasonló, egy-két hónapig tartó kezdeményezések után a diákok kétharmada változtatott szokásain – húzta alá a politikus.

– A kampányokon kívül a megfelelő szabályozás is fontos, például az iskolákban a csipszadó hatálya alá eső termékeket kitiltották az automatákból és a büfékből, valamint a minden­napos testnevelés, beépülve a tanulók életébe, rászoktat az egészséges életmódra – fogalmazott Rétvári. – Azzal pedig, hogy a korábbi 40 ezer helyett ma már csak hétezer helyen lehet dohánytermékeket venni, a dohányzás is jelentősen visszaszorult. A boltokban ma már szigorúbban ellenőrzik, hogy az ital- vagy dohányterméket vásárló valóban 18 éven felüli – tette hozzá az Emmi államtitkára. A jövőben tervezett megelőző intézkedések közül a szűrőprogramok kiterjesztését, az azokon való részvétel erősebb ösztönzését emelte ki.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink