Óvatosan a vadon termő martilapuval!
A májkárosító, mutagén és karcinogén hatású pirrolizidin alkaloidokat tartalmazó gyógynövényeket csak korlátozásokkal szabad alkalmazni.
A pirrolizidin típusú alkaloidok elsősorban az Asteraceae, a Boraginaceae és a Fabaceae családokban elterjedtek. A növények a kártevőkkel szembeni védekezés részeként állítják elő ezeket az alkaloidokat.
Az emberi szervezetbe általában gyógynövényes teák és méz fogyasztása révén juthatnak be pirrolizidin alkaloidok. A pirrolizidin típusú alkaloidok több mint 350 képviselője közül körülbelül 100 akut vagy krónikus májkárosító, mutagén, karcinogén vagy teratogén hatású. Kimutatták, hogy a pirrolizidin alkaloidok képesek olyan fehérjékhez hozzákötődni, amik a humán sejtek osztódásában kulcsfontosságúak, írja a PharmaOnline.
A gyógynövények közül a martilapu (Tussilago farfara) és a vörös acsalapu (Petasites hybridus) tartalmaz jelentősebb mennyiségben pirrolizidineket (pl. szenkirkin).
A martilapu leveléből és virágából készült vizes forrázatot köhögéscsillapítóként, expektoránsként és gyulladáscsökkentőként alkalmazzák, elsősorban akut vagy krónikus bronchitisben. A vörös acsalapu népgyógyászati alkalmazása – a martilapuhoz hasonlóan – a tüdőt érintő megbetegedések kezelésre irányul.
A célzottan gyógyászati célra termesztett martilapu (pirrolizidin alkaloidokban szegény kultúrákból származó) alacsonyabb pirrolizidin-tartalommal rendelkezik, mint a vadon termő. Az egészségügyi problémát tehát elsősorban a vadon termő gyógynövények nagyobb mennyiségű fogyasztása jelentheti.
Németországi egyetemek együttműködésével nemrégiben egy olyan interdiszciplináris projekt indult, amelynek részeként a pirrolizidin típusú alkaloidok toxikus tulajdonságait vizsgálják annak érdekében, hogy a gyógynövényes készítményekre (elsősorban a gyógyteákra) vonatkozó biztonságos pirrolizidin beviteli limitértékek megadhatók legyenek.
Jelenlegi ismereteink alapján martlapuból napi 4,5-6 gramm bevitele tekinthető biztonságosnak, ami naponta maximálisan 1 mikrogramm toxikus pirrolizidin alkaloid szervezetbe való bejutását jelenti. További korlátozás, hogy a martilapu fogyasztása évenként maximum 6 hétben korlátozott.
Terhes nőknél, szoptató anyáknál, gyermekeknél és kamaszkorúaknál a martilapus készítmények fogyasztása kerülendő.