hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Súlyos a helyzet: önkénteseket képeznek és regisztrálnak

Az OKFŐ ismét elindítja a COVID Önkéntes oldalt egészségügyieknek, a kamara győri szervezete képzést szervez laikusoknak.

Országos Kórházi Főigazgatóság - COVID önkéntes regisztráció

A koronavírus járvány harmadik hulláma minden eddiginél súlyosabban érinti Magyarországot és a magyar lakosságot. Össze kell fognunk és minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk a meredeken ívelő járvány mielőbbi leküzdése érdekében, írja a Facebookon az OKFŐ. Ezért ismét elindítjuk a COVID Önkéntes oldalt az egészségügyi végzettséggel rendelkező vagy egészségügyi képzésben résztvevők számára, és tenni akarnak a magyar betegek gyógyulásáért.

Regisztrálni a https://covid-onkentes.okfo.gov.hu/ honlapon lehet.

- Hívjuk és várjuk azokat a szakorvosokat, vagy azon szakrendelések szakdolgozóit, ahol a betegforgalom a járványügyi helyzetben várhatóan lecsökken.

− Hívjuk és várjuk azokat az egészségügyi szakembereket, orvosokat és szakdolgozókat, akik nem közfinanszírozott járó- vagy fekvőbetegellátó egészségügyi szolgáltatóknál dolgoznak.

− Hívjuk és várjuk azokat az egészségügyi szakembereket, akik egészségügyi szakképesítésük megszerzése után nem az egészségügyi ágazatban helyezkedtek el, vagy időközben elhagyták azt.

− Hívjuk és várjuk mindazokat, akik közép- vagy felsőfokú egészségügyi képzésben vesznek részt.

− Orvos-, fogorvorvos-, gyógyszerésztanhallgatók, egészségtudományi hallgatók, egészségügyi OKJ-s képzések hallgatói is jöjjenek!

− Hívjuk és várjuk azokat a rezidenseket és szakorvos-jelölteket akik szükség esetén szívesen vállalnának feladatot a képzőhelyüktől eltérő egészségügyi intézményben vagy a járványügyi védekezés egyéb színterein. A járvány leküzdésében való közreműködés önkéntes jogviszony keretében, a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló 2005. évi LXXXVIII. törvény rendelkezéseivel összhangban, ellenszolgáltatás nélkül történik majd.

Sikeres regisztrációt követően az orvostanhallgatóknak lehetőségük van választani az alábbi preferált területek közül: − a fertőzés gyanús és fertőzött betegek megfigyelése; − a középsúlyos fertőzött betegek ellátásában való részvétel; − a súlyos állapotban lévő fertőzött betegek intenzív ellátásában való részvétel; − az időskorú betegek otthoni vagy intézeti ellátásában való részvétel; − a fogyatékos embertársaink otthoni vagy intézeti ellátásában való részvétel; − a karanténok valamelyik formájában lévő betegek ellátásában való részvétel; Lehetséges továbbá a preferált régió kiválasztása is.

Amennyiben már rendelkezik a jelentkező egészségügyi szakképesítéssel, de működési nyilvántartási engedéllyel nem, a regisztrációhoz szükséges Alapnyilvántartási számát a https://kereso.enkk.hu oldalon tudja szükség esetén megnézni.

TOBORZÁS - FELHÍVÁS - SPARTACUS projekt
COVID osztályokon önkéntes nem szakképzett ápolási feladatokra MOK Győr-Moson-Sopron megyei szervezete szervezésében
 
A COVID osztályokon szinte minden kórházban hatalmas a túlterhelés. Kevés az ápoló és ők is egyre jobban kimerülnek. A következő hetekben ez fokozódni fog. Nem tudni meddig fog tartani és nem tudni hány hullám fog még jönni. A COVID osztályokon ápolt betegek ellátását nagyban segíthetnék motivált, a specilis feladatokra kiképzett, fegyelmezett és megbízható laikusok.
 
Szervezetünk készített egy képzési programot, tréninggel. Ezt kipróbáltuk és úgy tűnik, kb. 3 -4 órás tréning elegendő a szükséges ismeretek elsajátításához. Hangsúlyozzuk, hogy ez nem nyújt szakképesítést és nem helyettesíti a képzett ápolókat. Fontos azt is tudni, hogy a MOK nem tudja garantálni, hogy aki a képzést elvégzi, azt az intézmények alkalmazni is fogják!
 
Miből áll a képzés?
 
1. Alapismeretek a COVID betegségről
2. A védőfelszerelések helyes használata
3. A COVID betegek észlelése. Vérnyomás, Oxigén szaturáció, hőmérséklet, légzésszám, pulzus meghatározása, éberség megítélése
4. Oxigén adása különböző eszközökkel, ennek ellenőrzése
5. Fekvő, ülő beteg itatása, etetése
6. Alap kommunikációtréning a beteggel, szakszemélyzettel, hatékony viselkedés hierarchikus rendszerben, stressz helyzetben
7. Ágyazás, ágynemű csere, segédkezés pelenkázásnál, betegmozgatásnál.
 
Kik jelentkezhetnek?
 
Nagykorú lehetőleg fiatal, fizikailag, szellemileg és mentálisan erős, erkölcsileg fedhetetlen emberek. Akik rendkívül nehéz körülmények között, védőfelszerelésben is vállalják a fent leírt munkát. Akik nagyfokú önuralommal, kitartással és alázattal képesek embertársaikon segíteni. Akik, ha arra lehetőség nyílik munkába tudnak állni megbeszélt időszakokban megyénk kórházaiban. Olyanok akik vagy védettek mert már oltást kaptak, vagy az elmúlt 6 hónapban bizonyítottan átestek COVID betegségen, vagy ha egyik sem az előzőekből, akkor vállalják a fertőzés veszélyét és ez esetben nem idősebbek 45 évesnél. Legalább általános iskolai végzettségük van.
 
Milyenek a munkafeltételek?
 
Ismét hangsúlyozzuk, hogy nem biztos, hogy munkába állhatnak. Ez a kórházak vezetésén és a hatóságok együttműködésén fog múlni. De a törvények és az EMMI álláspontja szerint az önkéntes segítésre van lehetőség. Gyakorlatilag csupa olyan feladatra készítjük fel önöket, amit sokan otthon is végeznek hozzátartozóik ápolása során. Amennyiben bevetésre kerülhetnek, a munkaidő, biztosítás, munkabér/ vagy egyéb juttatás az intézmény vezetőivel kerül majd egyeztetésre. Amennyiben munkába állhatnak szervezetünk további szakmai és mentális támogatást nyújt mindenkinek.
 
Hol és hogyan tervezzük a képzést?
 
A jelentkezők számától és tartózkodási helyétől függően fogjuk szervezni. Terveink szerint Győrben, Mosonmagyaróváron és Sopronban szervezünk tréningeket megbeszélt időpontokban. Valószínűleg késődélutáni, esti órákban vagy hétvégi napokon. A járvány helyzetre tekintettel csak kis csoportokban, védőfelszerelés használatával, megfelelő segédeszközökkel.
 
A jelentkezők egymáson gyakorolják az elsajátítandó feladatokat. A tréningeket COVID ellátásban tapasztalt orvosok és szakápolók vezetik. A tréning végén a MOK megyei szervezete Igazolást állít ki a megszerzett ismeretekről. Ez az igazolás nem számít szakmai végzettségnek és nem jogosít fel senkit, hogy ápolóként dolgozhasson. A képzés ingyenes.
 
JELENTKEZNI rövid önéletrajzzal, egy rövid motivációs levéllel, lehetőleg telefonos elérhetőség megadásával az alábbi e-mail címen lehet:
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
(SPARTACUS= Szükséghelyzeti Protokoll Alapápolásban RészTvevő Covid Új-önkéntesek Számára)
 
Várjuk jelentkezésüket!
Tisztelettel:
dr. Szijjártó László
elnök
(forrás: Facebook)
hirdetés

Könyveink