hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Stop szabály a hepatológiában

Kímélet és megtakarítás

 A világon ma mintegy kétszázmillió ember vérében mutatható ki a tartósan perzisztáló hepatitis C-vírus (HCV). Döntő részük idült májgyulladásban szenved, míg kisebb hányaduknál nincsenek tünetek és laboratóriumi elváltozások, így az utóbbi csoport látszólag egészséges. A vírushordozás azonban náluk is következményekkel jár.


 A krónikus hepatitisből májcirrózis, az esetek egy részében hepatocelluláris karcinóma alakulhat ki, amelynek kockázata kezdetben fokozatosan, 10-20 év elteltével rohamosan emelkedik. A daganat kialakulásának aránya lényegesen magasabb, mint alkoholos eredetű májkárosodás esetén. A krónikus vírushordozók kezelése ezért különösképpen indokolt.  A klinikailag nyilvánvaló akut C hepatitis terápiája tüneti. A kombinált hagyományos, egy évig tartó interferon- (hetente háromszor alkalmazva) és ribavirin-kezelés során az esetek 35-40 százalékában a hepatitis C vírus tartósan eltűnik a szérumból, a máj gyulladásos reakcióira utaló értékek pedig jelentősen javulnak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
PROF. DR. FEHÉR JÁNOS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés