2024. április. 19., péntek - Emma.

Feltérképezték a vírus útját Magyarországra

A szakemberek szerint többszörös, főként európai eredetű és párhuzamos behurcolások történtek Magyarországra, írja az Infostart.

Elkészült az első magyar genomikai járványelemzés, amelyben azt vizsgálták, hogy a járvány első hónapjának végén, közvetlenül a korlátozó intézkedések bevezetésekor mi zajlott az országban. Honnan származtak a hazánkban lévő vírusok és mennyire aktívan terjedtek belföldön?

Ehhez a vírusgenomok szekvenálása után bonyolult genetikai elemzésekhez kellett nyúlni. Kiváló szakmai hálózat állt össze az országban, így több mint öt hazai kutatóműhely tudósainak hála most választ kaphatunk – írta eredményeiről beszámolva a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának Virológiai Kutatócsoportja az Infostart szerint. Az eredményeket alátámasztja a szakemberek által hálózati-alapú és evolúciós filogenetikai megközelítéssel készített két ábra is.

A szakemberek szerint az eredményekből tisztán látszik, hogy többszörös, főként európai eredetű és párhuzamos behurcolások történtek Magyarországra. Ez azt jelenti, hogy a pán-európai lezárási hullám hatására viszonylag szűk időintervallumban tértek haza az emberek, akikkel együtt, több forrásból a vírus is megérkezett.

Feltárhatóak ugyanakkor más kontinensről származó vírusok is, ezek eredete vagy Kínára vagy az Egyesült Államok területére vezethető vissza. Fontos tudni, hogy ez a jelenleg ismert genomikai adathalmaz alapján felvázolható legvalószínűbb kép – írták a kutatók.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés