hirdetés
hirdetés
2024. június. 10., hétfő - Margit, Gréta.
hirdetés

Stabil csapatra van szükség

Beszélgetés Csidei Irén főigazgatóval

A Zala Megyei Kórház főigazgatója az elmúlt öt évben látványos sikereket ért el a korábban negatív példaként emlegetett intézmény élén. Dr. Csidei Irén szerint nemcsak kórháza szorult jelentős átalakításra, igaz ez a magyar egészségügyre is. A reform azonban csak pontos szakmapolitikai elképzelés mentén lehetséges és úgy, hogy szembenézünk a gazdasági realitásokkal.

Több gyógyintézményhez hasonlóan nem is olyan régen még a Zala Megyei Kórházat is az eladósodottság és a zaklatott gazdasági helyzet jellemezte. Egy évvel ezelőtt azonban ön a megye napján Alkotói díjat kapott az intézmény szakmai fejlesztéséért. A kitüntetéshez utólag is szívből gratulálunk, de árulja el, hogyan sikerült úrrá lennie a nehézségeken?

– A kórház gazdasági helyzete 1998 májusa körül volt a mélyponton. Összes adósságunk megközelítette az egymilliárd forintot. Ekkor neveztek ki az intézmény főigazgatójává, és azonnal megkezdtük a kórház teljes gazdasági és szakmai tevékenységének átvilágítását. Az év második felére készítettünk egy nagyon kemény intézkedési tervet, amit következetesen végre is hajtottunk. Egy év múlva az adósságállományunk kezelhető szintre csökkent, és nem volt lejárt szállítói tartozásunk. Átalakítottuk az intézmény gazdálkodási struktúráját, szigorú keretgazdálkodást vezettünk be és bizony, jelentős létszámleépítés is történt.

A talpraállás tehát nem ment komoly áldozatok nélkül.

– Sajnos tudomásul kellett vennünk, hogy egy eladósodott intézmény nem tud színvonalas ellátást garantálni, a pénzügyi stabilitásnak viszont ára van. Mára azonban elértük, hogy folyamatosan alkalmazkodva a szakmapolitikai, finanszírozásbeli és egyéb körülményekhez, intézményünk a régió magas színvonalú szakmai szolgáltatást nyújtó kórháza lett. A tavaly kapott Alkotói díjjal tehát, úgy gondolom, az intézmény dolgozóinak erőfeszítéseit ismerte el a megyei önkormányzat.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Haiman Éva
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés