hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Spy game

A vírusokon kívül – amelyekkel részletesen foglalkoztunk a Medical Tribune 18. és 19. számában – másféle ártalmas programok is veszélyeztethetik a gondatlan internetező számítógépét, adatainak biztonságát. Ilyenek a szaknyelvben spyware-nek nevezett kémkedő programok. Ezek olyan szoftverek, amelyek a rendszerünkbe jutva adatokat gyűjtenek rólunk, és azokat elküldik készítőiknek. Az e-mailen kapott férgektől eltérően a kémprogram rejtve érkezik, és működése is láthatatlan marad a felhasználó számára. Az elküldött adatok elsősorban internethasználati szokásainkra vonatkoznak, amiből érdeklődési körünkre lehet következtetni. Az adatgyűjtés ilyenkor többnyire marketingcélokat szolgál – az információk birtokában célzottabban tudnak elárasztani bennünket reklámokkal. Az ellopott adatok azonban lehetnek ennél fontosabbak is (például bankkártyaadatok, jelszavak), s ezzel már komoly károkat is okozhatnak. Egy felmérés szerint az internetre csatlakozó számítógépek 90 százaléka fertőzött kémkedő programmal.

A legtöbbet mi magunk telepítjük – tudtunkon kívül. Egy átlagos felhasználó új szoftver telepítésekor szinte olvasás nélkül kattint a telepítő program „Tovább” ikonjára, s észre sem veszi, hogy éppen ezzel adott engedélyt egy hosszadalmas, nehezen érthető licencszerződés végén megbúvó szövegre, „virágnyelven” megfogalmazva a rá vonatkozó adatok gyűjtésére. Ha mégis végigolvassa, legfeljebb annyit lát – többnyire angolul –, hogy „a termék olyan felépítésű, hogy fontos hírekről és információkról fogja Önt tájékoztatni”. Ha azt írnák, hogy „ezzel a szoftverrel együtt olyan programot is telepít, mely internetes szokásait elemezve felderíti érdeklődési körét, hogy rendszeresen reklámokkal tudjuk bombázni e-mailben”, valószínűleg kevesen választanák az adott szoftvert.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Acsai László
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés