hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Sokba kerül az ártalmatlanítás

Egyre több a veszélyes kórházi hulladék

Felmérések szerint az utóbbi években mintegy 8500 tonna fertőző és megközelítőleg 1000 tonna egyéb, szintén veszélyesnek számító hulladékot szállítottak el a hazai kórházakból. Ez a mennyiség az új műtéti eljárások és az egyszer használatos eszközök arányának növekedése miatt a jövőben minden bizonnyal tovább emelkedik, az egészségügyi intézményeknek tehát az eddiginél is több hulladék kezelésére kell felkészülniük.

A tavaly január óta hatályos miniszteri rendelet betartásáról az adott egészségügyi intézménynek kell gondoskodnia – hangsúlyozta Pataki Gyuláné, a környezetvédelmi tárca főtanácsosa. A szelektív gyűjtés és a megfelelő tárolás mellett a kórházaknak és a rendelőknek kell megszervezniük a veszélyes hulladékok elszállítását. Sőt, kötelesek arra is ügyelni, hogy a tőlük elvitt szemetet megfelelő módon ártalmatlanítsák.

A környezetvédelmi tárca szakértője kiemelte: a szelektív gyűjtés nemcsak környezetvédelmi és közegészségügyi, hanem anyagi okokból is érdeke a kórháznak, mivel a területi környezetvédelmi felügyelőség a renitens intézményt bírsággal sújthatja. Ennek mértéke mindig az adott szituációtól függ és egyéni mérlegelés kérdése. Ha ugyanis fertőző hulladék keveredik a kommunális közé, az egészet veszélyesnek kell tekinteni, s ennek megfelelően (jóval drágábban) ártalmatlanítani.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Szilágyi A. János
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés