hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Sokatmondó bőrbiopszia?

   Vírussal juttattak felnőttek bőrsejtjeibe Bmal1 gént zürichi kutatók, amelynek aktivitása – az agyi cirkadián ritmusnak megfelelően – a nappali órákban nagyobb a perifériás sejtekben. A résztvevők világítóbogár-génekhez kötve kapták a Bmal1-et. Ezzel elérték, hogy a gén aktivitása idején bőrük látható fényt bocsátott ki, így a kutatók 24 órán át figyelemmel kísérhették a 11 korán és a 17 későn kelő vizsgálati alany („pacsirták” és „baglyok”) cirkadián ritmusának alakulását. A bőrsejtek fénykibocsátása a résztvevők nagy részénél összhangban állt azzal az alvás-ébrenlét ritmussal, amelyről előzetesen beszámoltak. Eltérések is akadtak – leginkább annál a három közreműködőnél, akik szezonális affektív betegségben szenvedtek.
   Az eredmények arra utalnak, hogy bőrsejtjeinkben ugyanolyan „óra” működik, mint az agyban. „Arra számítunk, hogy a bőrbiopszia elegendő lesz, de legalábbis közelebb visz az alvászavarok és a cirkadián ritmussal kapcsolatos betegségek gyors diagnosztizálásához” – véli Russell Foster (Oxford), a cirkadián ritmus specialistája.

  Tavaszi hangok

  Lélekben már minden zenerajongó a Budapesti Tavaszi Fesztiválra készül, melyhez remek behangolás a LOW holland–flamand kultfeszt: mintegy 100 program, 500 előadóművész február közepétől egy hónapon át. A németalföldi művészet egyik fénykora a 14–15. századi reneszánsz, a másik a 16–18. századi barokk – a régi zenei előadásmód története több flamand együtteshez is kapcsolódik.
   A Művészetek Palotája három régi zenei koncertet rendez. Február 28-án Willem de Vriend vezényletével, Händel- műsorral a Combattimento Consort Amsterdam, március 2-án a Capilla Flamenca lép fel, Négy évszak az Ars Nova korában című, a 14–15. század kevésbé ismert zeneszerzőit bemutató programmal, a fesztivál záró koncertjén, március 12-én pedig Ton Koopman vezényletével láthatjuk az Amszterdami Barokk Ének- és Zenekart. Talán az utóbbi kelti a legnagyobb várakozást. Most két Telemann-művet adnak elő, a ritkábban hallható Viharóda mellett a közelgő Húsvéthoz kapcsolódó Jézus feltámadása és mennybemenetele című oratóriumot.

  – CSONT–

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés