hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Sokasodnak az intő jelek

Válsággócok országszerteEgyre inkább beigazolódni látszanak a kórházvezetők és -fenntartók azon félelmei, hogy nem lesz elég pénzük az elvárható szintű működésre. A főváros vezetése már áprilisban sorozatos kórházválságokat jósolt, nem sokkal később a Magyar Kórházszövetség elnöke, Golub Iván pedig arról beszélt lapunkban, hogy az idén februárban életbe léptetett finanszírozási változások miatt azok az intézmények is fel fogják élni tartalékaikat, amelyekben egyáltalán beszélhetünk ilyenről. Nyáron egyértelművé vált, korántsem csupán lázas víziókról van szó: a szegedi sztrájk, a tervezett kórházeladások és elbocsátások híre a kincstári optimizmust hangoztatókat is meggyőzhette erről. A szaktárca ennek ellenére inkább az előre meneküléssel, konkrétan az ellátásszervezési elképzelések elfogadtatásával próbálkozik.

Szegeden, az Új Klinikán lapzártánk idején is fenntartották a sztrájkkészültséget, miután a július 22-i kétórás figyelmeztető munkabeszüntetés – amelyhez a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet dolgozói közül is többen csatlakoztak – nem vezetett eredményre. Szegeden azért sztrájkoltak, mert „az elavult eszközpark és a végsőkig kihasznált személyzet miatt sérül a betegellátás biztonsága”. Ehhez képest a megyei ÁNTSZ helyi vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy a biztonságos ellátáshoz adottak a feltételek. Pedig az egyetem egészségcentrumának vezetője, Lonovics János még tavaly december elején Rácz Jenő helyettes államtitkárhoz írt levelében „a kritikus helyzet kezelésére, a minimumfeltételek megteremtése érdekében” beruházási támogatást kért több klinika részére. Válasz azonban nem érkezett a megkeresésre, ahogyan most mind az egészségügyi, mind az oktatási tárca elhatárolta magát a problémától, mondván: egyikük sem fenntartója vagy üzemeltetője az egyetemnek. Annak ellenére, hogy az egyetem egészségcentrumának vezetője is hangsúlyozta: a sztrájkfelhívásban foglalt követelések 90 százalékát egymaguk nem képesek teljesíteni, és Pető Zoltán, a sztrájkbizottság egyik tagja felhívta a figyelmet: „Ez a magyar egészségügy válsága, nem mi robbantottuk ki, csak jeleztük.”

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Haiman Éva
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés