hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Sokan lesznek a MESZK nagygyűlésén...

Az első visszajelzések alapján több ezren lesznek a hétvégi szakdolgozói nagygyűlésen. A demonstrációt szervező Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnökét, Balogh Zoltánt kérdezte a Weborvos.

Hol tart a július 31-i nagygyűlés előkészítése?

Égnek a vonalaink a meghívott szakszervezetek, szakmai és civil szervezetek, betegszervezetek visszajelzéseitől, hogy ők is szolidaritást vállalnak velünk. Olyanok is jelentkeznek, akik maguktól kerestek meg bennünket, hogy szeretnének csatlakozni, ilyen például a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Természetesen mindenki támogatását, szolidaritását szívesen fogadjuk, de most is az a célunk, ahogy a 2015-ös nagygyűlésünkön is, hogy párt-, és politikamentes rendezvényt tartsuk. Hitvallásunk, hogy ez az esemény ne másról, hanem az egészségügyről és a benne dolgozókról szóljon.

Mennyi szervezetet kerestek meg?

Több mint 20 az egészségügyhöz kötődő szakmai és civilszervezetet, 8 szakszervezetet és két társkamarát, az orvosit és a gyógyszerészit. Ez utóbbi két szervezet elnöke egyébként nemcsak azonnal jelezte, hogy csatlakoznak hozzánk, hanem köszöntőt is mondanak majd a gyűlésen.

Tehát az orvosi kamara is egyetért a demonstráció céljaival?

Abszolút. Hiszen az orvosok is tudják, hogy nélkülünk nem lehet egészségügyi szolgáltatást nyújtani, hogy szakdolgozók nélkül például nem lehet műteni, nem lehet rehabilitációs ellátást biztosítani, mi vagyunk ott folyamatosan, napi huszonnégy órában a betegágy mellett. Szakdolgozók nélkül leáll a radiológia, a labor, és leáll az egész ellátórendszer.

Hívtak kormányzati szereplőket is?

Természetesen. Két minisztert, Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert és Pintér Sándor belügyminisztert, valamint az országos kórházi főigazgatót, Jenei Zoltánt. Az utóbbi jelezte, hogy megkapta a meghívást, de konkrét részvételi visszajelzés még egyikőjüktől sem érkezett.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: WebOrvos)

cimkék

hirdetés

Könyveink