hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Sipka aggódik a vásárhelyi egészségügyiekért (Frissítve!)

Bár Makóról többek között hozzájuk irányítják a betegeket, a vásárhelyi kórház dolgozói még sem védőfelszerelést, sem oltást nem kaptak, hogy védve legyenek a kanyaró ellen, pedig ezt a tiszti főorvos szükségesnek nevezte. Erre hívta fel a figyelmet Sipka Balázs, az intézmény rezidens sebésze, írja a Délmagyar.

A kanyaróhelyzet miatt levelet küldött Sipka Balázs, a hódmezővásárhelyi kórház sebészeti osztályának rezidense Oroszi Beatrixnek, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgatójának. Mint írta, bár a makói kórházból, ahol a múlt héten fertőzött beteget és egészségügyi dolgozókat is találtak, átirányítják a betegellátást többek között hozzájuk, a vásárhelyiek nem kaptak még kanyaró elleni védőoltást.

– Tudtommal eddig kórházunkban regisztrált fertőzés nem történt, de úgy vélem, hogy egy járvány által érintett területet ellátó kórház esetében ennek komolyan fennáll a lehetősége – fogalmazott Sipka Balázs, aki szerint a fertőzés elkerülésére igazoltan nem alkalmas orr-szájmaszkon, valamint a látogatási tilalmon és az alapvető higiénés szabályok betartásán kívül semmi nem védi őket a fertőzéstől.

Válaszában Oroszi Beatrix azt írta, jelenleg a járvány egy egészségügyi intézményt érint. Ezen kívül Csongrád megyéből péntek délig még két kanyarógyanús esetet jelentettek, akiknél a laboratóriumi vizsgálat megerősítette a kanyaró diagnózisát. – Tehát a megyében területi járvány nincs. Ha változik a járványügyi helyzet, jelezni fogjuk – fogalmazott.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy igazolt kanyarós esetet eddig csak Makóról és Szegedről jelentettek. A többi nem megerősített. „Jelen helyzetben az elsődleges dolgunk a járvány helyben történő elfojtása, a kanyarós betegek környezetének védelme, tehát az azonnali, közvetlen veszélynek kitettek védelme, a területi járvány kialakulásának megelőzése. A következő lépés a fontossági sorrendben az önhöz hasonló helyzetben lévő egészségügyi dolgozók védelmének megerősítése. Már készülnek a tervek az önök védettségének megerősítésére, erről reményeim szerint rövid időn belül hivatalos tájékoztatást fognak kapni", írja a lap.

Frissítés:

Megtették a szükséges intézkedéseket

Az első kanyarómegbetegedések felfedezése után megtették a szükséges járványügyi intézkedéseket a makói és a hódmezővásárhelyi kórházban, közölte az egyesített intézmény főigazgatója hétfőn. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátóközpont Hódmezővásárhely-Makó vezetője sajtótájékoztatóján elmondta: a makói kórházban, ahol az első fertőzéseket igazolták, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal március 4-én a fekvőbeteg osztályokon és a sürgősségi részlegen felvételi zárlatot rendelt el. A járványügyi szakemberek azonnal megkezdték azoknak az embereknek a felkutatását, akikkel a fertőzöttek találkozhattak. Ezek az érintettek megkapták a mumpsz és a rubeola mellett a kanyaró ellen is védettséget nyújtó oltást, minden más egészségügyi dolgozó önkéntesen kérhette a vakcina beadását.

Makón a kórházon belül kezdődött területi járványt a hatékony fellépésnek köszönhetően sikerült megállítani, mondta a főigazgató, hozzátéve a zárlatot azután oldhatják föl, hogy az utolsó észlelt megbetegedést követő várakozási idő lejár.  A makói kistérség lakosságának fekvőbeteg- és sürgősségi ellátását átszervezték, a páciensek többségét Hódmezővásárhelyen látják el. Hódmezővásárhelyen nincs közvetlen járványveszély, egyetlen kórházi dolgozónál sem merült föl a kanyarómegbetegedés gyanúja, hangsúlyozta a főigazgató.

Az egyesített egészségügyi intézmény valamennyi dolgozója részletes tájékoztatást kapott arról, hogy milyen teendői vannak a Makón észlelt megbetegedések miatt. A fertőzés terjedésének megelőzéséért Hódmezővásárhelyen is látogatási tilalmat rendeltek el, részletes higiénés szabályokat írtak el, a jelentési kötelezettség mellett pedig javasolták a kórházi védőruhán kívül az orr-száj maszk és a gumikesztyű viselését is az egészségügyi dolgozóknak. Jelenleg is tart az intézmény telephelyein dolgozó több mint nyolcszáz alkalmazott oltási státuszának felmérése, valamint a vakcinák beadása, tudatta a szakember.

 

(forrás: Délmagyarország Online, MTI)
hirdetés

Könyveink