hirdetés
hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.
hirdetés

Sérülő emberi jogok

Az emberi jogok és a terrorizmus elleni küzdelem; a konfliktusok hatása a nőkre és a gyermekekre; ember- és emberiszervkereskedelem; szexipar és gyermekmunka – címszavak abból a jelentésből, amelyet több mint 70 ország emberi jogi helyzetét vizsgálva hagyott jóvá az Európai Parlament.

Minden tizenkét gyerekből egy kényszerből dolgozik vagy szexuális kizsákmányolás áldozata. Gyermekek ezreit továbbra is „fegyveres játékszerekként” használják a Föld több mint húsz országában – állapította meg egyik legfrissebb jelentésében az Európai Parlament. A dokumentumot 251 igen szavazattal, 64 nem ellenében, 255 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. A jelentés – miközben nyomatékosan elítéli a terrorizmus valamennyi formáját és elismeri, hogy a kormányok elsőrendű feladata az állampolgárok védelme, valamint a terror elleni harc – leszögezi: mindez „nem történhet a nemzetközi emberi jog, a humanitárius és a menekültjog rovására”. A képviselők aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy 78 állam még mindig

fenntartja a halálbüntetést,

ugyanakkor – mások mellett – elismeréssel nyilatkoztak Törökországról, amely 2004-ben valamennyi bűncselekmény esetében eltörölte a büntetésnek ezt a fajtáját. Az Európai Parlament külügyi bizottsága által elfogadott éves jelentésben a képviselők sürgették a Bizottságot és a Tanácsot, hogy a Kínával és Iránnal folytatott emberi jogi párbeszéd kapcsán gyakoroljon nyomást ezen államokra „a halálbüntetésre vonatkozó, ténylegesen végrehajtott és a jogszabályok módosításához vezető moratórium elérése érdekében”. A jelentés felszólította az Egyesült Államokat, hogy törölje el a halálbüntetést.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Bruxinfo
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés