hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Segítség a vizeletürítéshez

Brit kutatók kifejlesztettek egy készüléket, amely gerincsérülteknek segíthet a hólyag irányításában.

Az idegrendszer károsodása miatt egyes betegek nem érzékelik, mikor van tele a hólyagjuk, és irányítani sem tudják az ürítést, mivel megszakadt az idegi kommunikáció az agy és a húgyhólyag között.

Egy új eszköz "leolvassa" az épen maradt idegsejtek jeleit, ezzel képes lehet irányítani a szervet - tudósított a BBC News a Science Translational Medicine című szaklapban megjelent tanulmányról.

A gerincsérült betegek életminőségét leginkább a szexuális, vizelettartást és bélműködést irányító funkciók elvesztése rontja. A Cambridge-i Egyetem kutatói olyan megoldást találtak, amely a hólyag körüli idegsejtek használatára alapul. Az idegsejt-csoportok köré illesztett elektródák közvetíteni tudják a hólyag telítettségéről tudósító jelzéseket. Ha más idegcsoportokat stimulálnak, akkor a hólyag a beteg igénye szerint működhet ahelyett, hogy magától ürülne.

A készülék patkányok esetében működött, már csak a teljes technológia miniatürizálása van hátra - mondta el Daniel Chew, a kutatók egyike a BBC-nek. A patkány szervezetébe ültetett alkatrészeket át lehet alakítani emberi használatra, az információ feldolgozásához szükséges további eszköz azonban egy kétméteres készülékoszlop, amelyet akkorára kell kicsinyíteni, hogy elférjen a páciens kezében. A kis hordozható eszköz a jövőben jelezheti a betegnek, amikor megtelt a hólyag, egy gomb megnyomásával pedig kiválthatja a hólyag összehúzódását, vagyis az ürítést.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink