hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Meggyógyítja-e a számítógépes robot a bénulást?

Természetesen nem, de a magyarul ÚjraJár-nak nevezhető számítógépes robot mégis mérhetetlenül megkönnyítené az alsó végtag bénulásában szenvedők mindennapjait és számos szövődménytől is megóvhatná őket – ha kapható lenne.

 A motoros járógép lehetővé teszi, hogy a béna személyek egyedül, egy mankó segítségével menjenek, maguk álljanak fel tolószékükből és üljenek bele, sőt még lépcsőn is lehet járni vele. Az egész rendszert vezérlő számítógépet egy könnyű hátizsák rejti, s a járógép többi része egyrészt egy külső támasztórendszer motorizált ízületekkel, másrészt számos szenzor.

A működési mechanizmus lényege, hogy a szenzorok érzékelik a felső testfél mozgásait, gravitációs centrumának változásait, s a jeleket a számítógéphez küldik, amely ezeknek megfelelően megindítja és fenntartja a mozgást a kívánt irányban és a megfelelő sebességgel. Az eszköz alkalmas lehet gerincvelősérültek számára, spina bifidában, agysérülés vagy stroke esetén – minden olyan állapotban, amelyben az alsó végtag megbénult vagy erősen meggyengült.

Alkalmazásának kevés feltétele van: megfelelő kardiovaszkuláris állapot és a végtagok csontjainak épsége esetén mindenki megtanulhatja használatát. A tanulás folyamata mintegy 20 órát igényel. A nyilvánvaló előnyökön kívül (jobb járni, mint tolószékben gurulni) azért is jót tesz a betegeknek, ha nap mint nap mozgatják bénult lábukat, mivel ezzel a tartós immobilitás okozta problémák is megelőzhetők. Ilyenek például az oszteoporózis, az állandó nyomásnak kitett bőrterületeken keletkező sebek és a légzési, a kardiovaszkuláris, a vizeletürítési és az emésztési zavarok.

Az ARGO cég csak egy kis, a biztonságosságra vonatkozó vizsgálatot végzett, de az amerikai MossRehab cég dr. Alberto Esquenazi vezetésével 11 személyen 3 hónapon át vizsgálta az eszköz biztonságosságát és teljesítményét. A fő kimeneteli változó az volt, hogy tudnak-e a személyek mankóval önállóan járni a ReWalk™ segítségével és hogy fel tudnak-e egyedül állni tolószékükből. Mivel az eredmények nagyon bíztatóak voltak, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) engedélyezte a ReWalk™ használatát, azonban egyelőre csak intézményekben (pl. kórházakban, rehabilitációs központokban). Az ARGO cég azt reméli, hogy a személyes, nem intézményi ReWalk™ változat is kapható lesz még 2011-ben. Az eszköz becsült ára 100 000 dollár, azonban elképzelhető, hogy a biztosítók fedezni fogják ezt a költséget, ha a ReWalk™-ról kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy elkerülhetők vele az immobilizáció szövődményei, amelyek kezelése sok pénzt emészt fel.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink