hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Segítőkutyák sérült embereknek

Hallás- és mozgássérültek, cukorbetegek, valamint autizmussal élők számára képez ki segítőkutyákat egy budapesti központú közhasznú egyesület, írja a Magyar Idők.

Mányik Richárd, sérült társaival összefogva, 2011-ben megalapította a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesületet. A hallás-, látás-, mozgássérült-segítő kutya gazdákból álló, nagy álmokkal teli kis baráti társaság, a kutyák kihelyezését követően aktivizálja a sorstársakat, óvodákba, iskolákba járnak érzékenyítőtréningeket tartani. Van közöttük gyógypedagógus, szociológus, pszichológus, akadt, aki mesekönyvet írt ebben a témában, társasjátékot fejlesztenek, nyáron pedig táborokat szerveznek ép és sérült embereknek.

A segítőkutya-képző egyesület tagjai azt tapasztalták, hogy a kutyák révén az emberek sokkal jobban elfogadják a gazda sérülését. Egy kutatásban is részt vettek, amelynek során egy kerekesszékes egy kutyával együtt érkezett a terembe, s ekkor az emberek még jobban megbámulták őket, de oda tudtak menni hozzájuk megsimogatni a kutyát, amely feloldotta a gátlásaikat. Kérdezősködtek a kutyáról, s beszédbe elegyedtek a gazdával.

– A kutyák hidat képeznek. A maguk szótlanságával többet tudnak elérni, mint mi, emberek a szavainkkal, amelyekkel tabukat is építünk. Ők gátlástalanul haverkodnak – foglalja össze a Magyar Időknek Mányik Richárd.

Jelenleg harminckilenc segítőkutya-vizsgával rendelkeznek: huszonegy terápiás kutyájuk van, a többi hallássérült-segítő, mozgássérült- és személyi segítő, tizennyolc ebet tanítanak. Dzsoja, Cooper, Mák, Borsó, Mázli, Legó. Vannak mentett kutyáik, s felajánlásból származó ebek is, mint például Bónusz.

Az utóbbi években 133 érzékenyítőtréningen 4300 embert értek el, és 202 bemutatót tartottak, honlapjukat a www.segitokutya.net címen működtetik. Igyekeznek olyan helyekre is elmenni, ahol ismeretlen fogalom az akadálymentesítés, mert Budapesten már jól ismerik a kerekesszék fogalmát, vidéken azonban nem.

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés