2021. május. 08., szombat - Mihály.
hirdetés
hirdetés

Segítőkutyák sérült embereknek

Hallás- és mozgássérültek, cukorbetegek, valamint autizmussal élők számára képez ki segítőkutyákat egy budapesti központú közhasznú egyesület, írja a Magyar Idők.

Mányik Richárd, sérült társaival összefogva, 2011-ben megalapította a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesületet. A hallás-, látás-, mozgássérült-segítő kutya gazdákból álló, nagy álmokkal teli kis baráti társaság, a kutyák kihelyezését követően aktivizálja a sorstársakat, óvodákba, iskolákba járnak érzékenyítőtréningeket tartani. Van közöttük gyógypedagógus, szociológus, pszichológus, akadt, aki mesekönyvet írt ebben a témában, társasjátékot fejlesztenek, nyáron pedig táborokat szerveznek ép és sérült embereknek.

A segítőkutya-képző egyesület tagjai azt tapasztalták, hogy a kutyák révén az emberek sokkal jobban elfogadják a gazda sérülését. Egy kutatásban is részt vettek, amelynek során egy kerekesszékes egy kutyával együtt érkezett a terembe, s ekkor az emberek még jobban megbámulták őket, de oda tudtak menni hozzájuk megsimogatni a kutyát, amely feloldotta a gátlásaikat. Kérdezősködtek a kutyáról, s beszédbe elegyedtek a gazdával.

– A kutyák hidat képeznek. A maguk szótlanságával többet tudnak elérni, mint mi, emberek a szavainkkal, amelyekkel tabukat is építünk. Ők gátlástalanul haverkodnak – foglalja össze a Magyar Időknek Mányik Richárd.

Jelenleg harminckilenc segítőkutya-vizsgával rendelkeznek: huszonegy terápiás kutyájuk van, a többi hallássérült-segítő, mozgássérült- és személyi segítő, tizennyolc ebet tanítanak. Dzsoja, Cooper, Mák, Borsó, Mázli, Legó. Vannak mentett kutyáik, s felajánlásból származó ebek is, mint például Bónusz.

Az utóbbi években 133 érzékenyítőtréningen 4300 embert értek el, és 202 bemutatót tartottak, honlapjukat a www.segitokutya.net címen működtetik. Igyekeznek olyan helyekre is elmenni, ahol ismeretlen fogalom az akadálymentesítés, mert Budapesten már jól ismerik a kerekesszék fogalmát, vidéken azonban nem.

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.