hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Segít a prokalcitonin

Új lehetőség az antibiotikum-rezisztencia kivédésére

Az első, kezdetben mindenhatónak gondolt antibiotikum felfedezését követő eufória néhány évtizeden belül szertefoszlott: a rezisztencia beszűkítette a penicillin – és azóta sok újabb antibiotikum – hatásspektrumát. A rezisztens törzsek számát csak fokozza a felesleges gyógyszerrendelés. Rövid ideje azonban létezik egy módszer, amellyel könnyen meghatározható, hogy baktériumok okozzák-e a lázas betegséget.

A természetes és a primer rezisztenciát egyéni szinten nem tudjuk befolyásolni, de a másodlagos rezisztencia ellen tehetünk, hiszen a beteg jó együttműködése esetén ez csak akkor alakul ki, ha nem megfelelő szert adunk, vagy a megfelelőt túl rövid ideig, esetleg kis dózisban alkalmazzuk. Ideális esetben a beteg csak akkor szed antibiotikumot, ha bizonyítottan bakteriális fertőzésben szenved, sőt a kórokozót is meghatároztuk a kezelés megkezdése előtt. A napi gyakorlatban azonban lázas betegség esetén sokszor vírusfertőzésre is antibiotikumot adunk, a technikai nehézségek (időigény, a laboratórium távolsága stb.) pedig néha még a legjobb szándék esetén is gátolják a szakszerű eljárást. Ha egyszerűen, gyorsan és olcsón meg lehetne határozni, hogy a betegséget bakteriális fertőzés okozza-e, talán megfékezhetnénk az antibiotikum-rezisztenciát.

Az új lehetőség

Egy viszonylag új módszerrel könynyen meghatározható, hogy baktériumok okozzák-e a betegséget. Alapja, hogy a bakteriális fertőzés indikátor vegyületei kimutathatók a beteg véréből. Az újdonságot az jelenti, hogy sikerült olyan vegyületre bukkanni, amelynek jelenléte specifikus, kimutatása pedig viszonylag könnyű. Ez a prokalcitonin. A bakteriális fertőzések során a vérben megemelkedik a kalcitonin-prekurzorok szintje, így a prokalcitoniné is, amelynek egyszerűen és gyorsan elvégezhető szintmeghatározásán alapul a módszer.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Csupor Dezső
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés