hirdetés
hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.
hirdetés

Sajt, bor, Spinoza

Helyek – Holland kikötő a Dob utcában

Esztendeje sincs, hogy megnyitotta kapuit, más szóval vitorlát bontott a magát kávéházként, galériaként, színházként, valamint holland kikötőként számon tartó Spinoza Ház a Dob utcában, s mára közkedvelt, felkapott hellyé vált: naponta szerepel a kulturális programajánlókban, egész baráti társaságok ripsz-ropsz odaszoktak kávéra, ebédre, egy kis kultúrára.

Kétségkívül, Hollandia legvonzóbb vonásai kelnek életre a Házban, mely egyike a lassan nálunk is szaporodó barátságos zugoknak: nem pusztán „vendéglátóipari egység”, hanem találkozóhely, ellazulást segítő, saját szellemiséget és stílust árasztó otthonos világ.

A Spinoza Ház csupa-üveg utcafrontjával olyan világos, nyitott, kifelé forduló, mint az általában függöny nélküli holland otthonok. A tompa vörhenyes, mahagóni fafelületek patinás, meleg hatásúak, mint Rembrandt színei vagy egy gyarmatosítás korabeli hajó évszázados deszkái – mondjuk azé, amely ma is ott ringatózik csendesen Amszterdam kikötőjében –, s érettek, mint a jóféle holland sajt. A hagyományos, hollandos miliőt ízléssel keresztezték szecessziós vonásokkal, egy-két míves tükörrel, a művészeti asszociációkat megteremtik a bekeretezett Toulouse Lautrec-grafikák, régies-szép plakáttervek, nosztalgikus újságcímlapok a külső kávézóban, vagy ottjártamkor Ata Kandó venezuelai fotói – őket követik Róna Jutka képei – a belső kávézóban. Diákosan oldják a komolyságot a fogasról lecsüngő, „panyókára vetett” olvasókeretre szerelt újságok, az ablaküvegre ragasztott programok és szórólapok, s előáll egy kellemes, kulturált, egyszerre ízes holland és laza kozmopolita atmoszféra, ahová diáknak, tanárnak, bankárnak egyaránt felüdülés betérni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Tegyi Enikő
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés