hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Rozsdás lakat

Folytatás az 1. oldalról

Akik figyelemmel kísérték az elmúlt időszak eseményeit, azok emlékezhetnek arra, hogy a posztjáról április végén távozó Horváth Ágnes korábban még azt ígérte: a kapacitáscsökkentés miatt bezárásra ítélt intézmények értékesítéséből befolyó összeget visszaforgatják az egészségügyi szektorba, ezzel is segítve a szerkezetátalakítással indult reform sikerét. Az Országgyűlés tavaly szeptemberben azonban az állami vagyonról szóló törvény elfogadásával – ha nem is végleg, de – keresztülhúzta a szaktárca vezetőjének szándékát, ugyanis az állami ingatlanokat és ingóságokat ettől kezdve már nem lehet az újonnan létrejövő Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) megkerülésével értékesíteni. Kizárólag ez a tulajdonosi jogokat gyakorló szervezet, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. „kereskedhet” az állami vagyonnal. A testület azonban még nem döntött arról, hogy tartós állami tulajdonban maradjanak- e az épületek, bérbe adják, értékesítsék, vagy más formában hasznosítsák majd azokat – állítja Száraz Gábor, a vagyonkezelő szóvivője. Pillanatnyilag csak annyi biztos: év végéig elkészítik az egységes állami vagyonkatasztert, amely valós értékén rögzíti majd az egyes ingóságokat és ingatlanokat.
  A vagyontörvény életbelépése miatt viszont félő, hogy a bezárt egészségügyi intézmények hasonló sorsra jutnak, mint azok, amelyeken 10 éve nem sikerül túladni. Ez pedig már csak azért is probléma, mert egy-egy épület őrzés-védelme és állagmegóvása is több millió forint közpénzt emészt fel havonta. De az értékesítés nem könnyű feladat, sok időt igényel. A Semmelweis Egyetem immár egy évtizede szeretne vevőt találni a volt III-as belgyógyászati klinikára, és mint azt a stratégiai főigazgató, dr. Stubnya Gusztáv elmondta: a Svábhegyen – a gyermekgyógyintézettel szomszédos – 34 ezer négyzetméteres telket szanatóriumi épületeivel együtt 5-6 évvel ezelőtt még 3,5 milliárdért kínálta a Kincstári Vagyonértékesítési Igazgatóság, ára azonban tavaly év végére a felére csökkent. Stubnya szerint az árcsökkentésnek nem annyira az állagromlás az oka, sokkal inkább az, hogy a kincstár éveken keresztül felülbecsülte az ingatlan értékét, ennyi pénzért nem találtak vevőt rá. De nemcsak az értékesítés feltételeit szabályzó állami szervek vethetnek gáncsot egy-egy ingatlan értékesítésének. Esetenként a politikai érdekellentétek is megpecsételhetik egy-egy intézmény sorsát. Az üresen álló pszichiátriai intézet, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet patinás, illetve a Sportkórház modern épületeinek értékesítését a fideszes vezetésű II. és XII. kerületi önkormányzat hátráltatja, ugyanis mint építészeti hatóság tavaly változtatási tilalmat jegyzett be azokra, így 2010-ig, az országgyűlési választásokig egy ablakot sem lehet kicserélni az épületeken, és kizárólag egészségügyi célra hasznosíthatóak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Bánky Bea
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés