hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Robotok a Honvéd Kórházban

A budapesti Honvéd Kórház máig az ország egyetlen egészségügyi intézménye, ahol robotcsapat hordja szét az ételt és a mosott ruhát az osztályokra, szállítják el a szennyessel teli konténert a mosodába, a veszélyes hulladékot rendeltetési helyére.

A nyolc robot fáradhatatlanul és csaknem tévedhetetlenül rója a köröket a 74 ezer négyzetméteres komplexumban. A hűséges jószágok mára a személyzet és a betegek kedvenceivé váltak. Nem csoda, hiszen – Asimov után szabadon – betartják a robotika mindhárom törvényét.

Nemcsak a szállításról gondoskodnak program szerint, önmagukról is: ha úgy érzik, hogy fogytán az erejük, felkeresik a töltőhelyet. A nyolc robot harminc kisegítő munkáját látja el úgy, hogy az embereknél jóval pontosabb és összehangoltabb munkát végeznek, mégpedig összehasonlíthatatlanul olcsóbban – mondja Táborszki Katalin mérnök alezredes, a Honvéd Kórház főmérnöke, aki a kezdetektől ellátja az intézmény műszaki vezetését.

A robotok alkalmazása a Honvéd Kórházban nem előzmény nélküli. A hatalmas épülettömböt egy hatalmas belgrádi katonakórház mintájára tervezték valamikor a nyolcvanas évek elején. Már ekkor megszületett az elképzelés, hogy a fejlett világ kórházaiban jól bevált módon itt is robotokra fogják bízni legnehezebb logisztikai feladatokat. Az épületet azonban szerkezetkész állapotban, 1986-ban félbehagyta a magyar állam, az élelmezési blokk viszont a beruházás keretében már elkészült, az ételt pedig át kellett hordani a régi kórházi pavilonokba, amit magyar robottargoncákkal oldottak meg. Ezek az Unirobot nevű derék jószágok a nyolcvanas évek műszaki színvonalát tükrözték, a szocialista hiánygazdaság bájos amatörizmusával fűszerezve. A Lada-ablaktörlőmotorokkal hajtott szerkezetek sínpályához kötve dolgoztak, de végső soron jól ellátták a feladatukat.

Amikor 2003-ban döntést hoztak a kórház befejezéséről, Táborszki Katalin már részese volt az alkalmazott műszaki megoldások kidolgozásának. Ő harcolta ki, hogy az időközben elhasználódott Unirobotokat azokra a számítógép-vezérelt svájci masinákkal cseréljék fel, amelyekkel a düsseldorfi Medica orvostechnikai világkiállításon találkoztak, és amelyek nyugat-európai kórházakban jól vizsgáztak.

A teljes cikk és videó a Magyar Nemzet Online oldalán

Bertók T. László
a szerző cikkei

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink