2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Robotápolók Japánban

A japán Nagojai Egyetem klinikája bejelentette, hogy februárban elindítanak egy kísérleti projektet, amelyben egyszerűbb ápolói feladatok ellátására robotokat állítanak üzembe – írja az ITcafé alapján az Index.

A robotok fogják széthordani a gyógyszereket, illetve szállítani a tesztmintákat és más felszerelést a sebészet, a gyógyszertár és a labor között. A kórház dolgozói egy tablet segítségével bízhatják meg őket feladatok ellátásával. 

A kísérleti csapat négy robotból áll majd, mindegyik más kórterembe kerül, és az éjszakai műszakban, délután öttől másnap reggel nyolcig végzik a munkájukat. A tesztidőszak egy év lesz, ennek tapasztalatai alapján döntenek majd arról a vezetők, hogy egyéb feladatok ellátásával is megbízzák-e a gépeket.

A robotnővérek a kórház alaprajza alapján tájékozódnak, de a pontos és balesetmentes közlekedéshez radarokat és kamerákat is használnak. Ha ember kerül az útjukba, akkor automatikusan ki tudják kerülni, illetve egy ilyen szituációban elindul egy hangfelvétel, amelyben kérik, hogy engedjék át őket. Az emeletek között lifttel közlekednek, és ha érzékelik az akkutöltés alacsony szintjét, felkeresik a töltőállomást, közli a lap.

(forrás: Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink