2021. július. 31., szombat - Oszkár.
hirdetés
hirdetés

Robot műtött Budapesten

Az elmúlt napokban három sikeres robotasszisztált prosztataműtétet hajtott végre Kovács Gábor urológus főorvos a HM Állami Egészségügyi Központban - írja a Magyar Nemzet.

A kaliforniai gyártó magyarországi képviselője azért hozta bemutatni a készüléket, hogy kedvet csináljon hozzá a magyar orvosok mellett az egészségügyi kormányzatnak is.

Ezt a tíz éve létező technikát - írja alap - világszerte mindenekelőtt rákos daganatok műtéti eltávolítása során alkalmazzák. Különösen az olyan belső szervi daganatoknál van értelme bevetni, mint a prosztata, a vese, a vesemedence rákos elváltozásai, de a nőgyógyászati műtéteknél is használják.

A Da Vinci névre hallgató gép egy számítógép által vezérelt berendezés, amely egy műtő- és egy irányítókonzolból áll. Az irányítókonzol a műtétet végző orvos számára a műtéti terület háromdimenziós, jelentősen kinagyított képét mutatja. A színes képet egy, az orvos által irányított endoszkóp biztosítja. A sebészi eszközöket az orvos az ujjaihoz gyűrűkkel kapcsolódó irányítókonzol segítségével, távvezérlés útján működteti. Ennek páratlan előnye, hogy a konzolt vezérlő orvos jóval nagyobb kézmozdulatai a beteg testében működő szerszámok milliméteres és a természetes kézremegéstől megtisztított mozdulataiként követődnek le. Ez a hagyományos eljárásokkal szemben hatványozottan nagyobb pontosságot eredményez, például nem vág el idegeket. A műtét rendkívül kíméletes voltának köszönhetően a prosztataműtéten átesett beteg később szinte bizonyosan megőrizheti vizelettartó és szexuális képességét. A távvezérlés lehetővé teszi, hogy az orvos akár a Föld túloldaláról, online internetes kapcsolat közvetítésével végezze a beavatkozást.

A három hazai műtétet jegyző Kovács Gábor főorvos szerint a magyar piacon kilenc műtőrobot beállítása lenne az ideális, de ha csak hármat beszerezne az egészségügyi kormányzat, már azt is jó kezdetnek tartaná.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Az Alkotmánybíróság óvatoskodva döntött: a kuruzslótörvény velünk marad, de nem lehet alkalmazni, mert alaptörvény-ellenes.

Mindenkinek jár az emberhez méltó élet. Ezért küzd a fővárosban hat bátor nő, akik sorstársaik helyett is harcolnak súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekeikért, és saját magukért.