2021. június. 15., kedd - Jolán, Vid.
hirdetés

 

Robbanószer csontritkulás ellen

A nitroglicerin elsősorban robbanószerként ismert, a medicinában az angina kezelésére használják. A Journal of the American Medical Associaton-ben publikált új vizsgálat szerint erősíti a csontokat és alkalmas az oszteoporózis kezelésére is.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a nitroglicerin kenőcs, nagyon kis mennyiségben alkalmazva növeli a csontsűrűséget és javítja a csont geometriáját” – mondta dr. Sophie A. Jamal, a Torontói Egyetem munkatársa, a vizsgálat vezetője. „A nitrátok szinte mindenhol hozzáférhetők és olcsók, ezért világszerte nagyon ígéretes eszközei lehetnek az oszteoporózis kezelésének” – tette hozzá.

„Ez egy izgalmas új kezelési lehetőség, amely egyetlen ma használatos oszteoporózis-ellenes gyógyszer hatásához sem hasonlít. A jelenleg alkalmazott gyógyszerek vagy lassítják a csont lebomlását, vagy a csontépülést serkentik – a nitroglicerin viszont egyidejűleg mindkét hatást kifejti. Ez a különleges tulajdonsága a csont erősségének növekedéséhez vezet” – ismertette dr. Steven R. Cummings, a vizsgálat senior munkatársa.

A kutatók 243 posztmenopauzás nőt követtek 24 hónapig egy kettős-vak, placebokontrollos vizsgálatban. Oszteoporózisa egyik nőnek sem volt. Egyik felük nitroglicerin kenőcsöt kapott, másik felük placebót. A nitroglicerin kenőcsöt este, lefekvés előtt kellett a bőrbe dörzsölniük.

A második év végére a nitroglicerin-kenőcsös csoportban a csípőcsont csontsűrűsége (bone mineral density, BMD) 7 százalékkal növekedett a kontrollcsoport értékéhez képest.

„A legérdekesebb hatás a csont kortikális állományának kiszélesedése, megvastagodása volt. A nitroglicerin-kenőcsös csoportban ez a lábak esetén 25 százalékos, a karokéban 15 százalékos volt a placebocsoporthoz képest. Ez váratlan eredmény volt, mivel a szokásos oszteoporózis-ellenes gyógyszerek egyikének sincs ilyen hatása” – mondták a szerzők.

A kezelésnek mellékhatásai is voltak: a nők 25 százalékát a nitroglicerin kiváltotta fejfájás miatt nem válogatták be a vizsgálatba, és azok közül, akik részt vettek a kísérletben, 5 százalék megszakította a kezelést, szintén a fejfájás miatt.

A kutatók nagyon bíztatónak tartják az eredményeket, de hangsúlyozzák, hogy további, nagyobb vizsgálatokra is szükség van, részben az eredmények megismétlése végett, részben a csonttörésre kifejtett hatás vizsgálata céljából.

 

Forrás: Newswise

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink